Friends förebygger kränkningar på nätet

Publicerad: 2016-06-10 11:46 | Taggar: Almedalen 2016, Almedalen 2016 Kategorier:

Internet är en viktig och naturlig del av livet för barn och unga, konstaterar Carolina Engström, vice generalsekreterare på Friends, men hon understryker samtidigt att man inte ska blunda för att det finns hot och att var tredje ung svensk har blivit kränkt på nätet.

Det finns inga tendenser till att mobbning på nätet vare sig ökar eller minskar, enligt de undersökningar som organisationen Friends har gjort inför årets nätrapport. Det är alltså en fortsatt hög siffra, där var tredje ung tjej har blivit utsatt för sexuella trakasserier på nätet och under det senaste året har i genomsnitt två-tre elever per skolklass utsatts för mobbning på nätet.

– Kränkningar och mobbning finns på alla platser, därmed även på nätet. Skillnaden är att kränkningarna sprids till en större publik och i värsta fall finns de kvar där för alltid. Samtidigt måste man komma ihåg att nätet i grund och botten är något bra, säger Carolina Engström, vice generalsekreterare på Friends.

Föräldrar mest inflytande
Hon är dock fast övertygad om att mobbning och kränkningar går att stoppa, men betonar att det kräver målmedvetet arbete och att vuxna tar frågan på allvar.

Inte minst då föräldrar, eftersom undersökningen visar att när man frågar barnen själva om vem som har inflytande över hur de uppför sig på nätet, så kommer mamma etta och pappa tvåa.

– Våra utbildare erbjuder sig att arrangera föräldrakvällar på skolorna, men det är tyvärr en utmaning att få folk att komma. De som kommer brukar i alla fall uppskatta det mycket. Jag tror att budskapet om att vårdnadshavarna faktiskt har störst inflytande behöver spridas, för det finns nog en missuppfattning om att det är kompisarna som har störst inflytande.

Fler talar med en vuxen
Ett enkelt tips för föräldrar som vill engagera sig är att fråga hur barnen har haft det på nätet, precis som man pratar med dem om hur de har haft det i skolan, tipsar Carolina Engström.

– En av ljuspunkterna som framgår av rapporten är att bland de 13-16-åringar som har blivit kränkta på nätet, så ökar andelen som talar med en vuxen hemma. I årets rapport var det 52 procent, i förra årets var det 39 procent.

Friends långsiktiga arbete med att förebygga mobbning och kränkningar bygger till stor del på samarbeten.

– Det finns många organisationer och företag som är engagerade och har intresse av att skapa ett säkrare och tryggare internet. Telia är ett exempel, och redan 2009 gav vi tillsammans ut boken ”Koll på nätet”. Vi har något olika sätt att arbeta med frågan, men vi – och andra samarbetspartners – kan absolut stärka varandra med våra kompletterande synsätt.

Välkommen att höra mer! - Telia i Almedalen 2016:
Med innovativa partnerskap och teknik stärker vi barn på nätet
6 juli 1130—13:15 Rosenhill, St Hansgatan 9 i Visby / LIVE

Internet berikar barns liv. Samtidigt är barn speciellt utsatta för de faror som finns på nätet, t.ex. mobbning, hat, grooming och olämpligt innehåll. Representanter för bland annat Interpol, Friends och Telia diskuterar hur vi med gemensamma krafter kan stärka barn och unga på nätet.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton