Båten blir uppkopplad

Publicerad: 2016-07-05 14:46 | Taggar: Almedalen 2016 Kategorier:

Samtidigt som det kommer allt fler lösningar för uppkopplade bilar tar Internet of Things steget ut i vattnet. Nu går det att skaffa en uppkopplad motorbåt, där standardutrustningen rymmer ett komplett infotainment-system.

Tesla har visat vägen för hur morgondagens fordon kan fungera, vilket även båttillverkaren Buster Boats verkar ha snappat upp. Infotainment är ledordet för systemet Buster Q som kretsar kring en stor pekskärm (10 tum respektive 16 tum i deras värstingbåtar).

Skärmen sitter i styrpulpeten och innehåller precis som i den uppkopplade bilen elektronisk navigation, färddator och underhållningssystem. I systemet samlas information från alla mätinstrument i båten tillsammans med externa uppgifter som vind- och väderprognoser.

Även bruksanvisningar och instruktionsfilmer finns tillgängliga direkt på skärmen. Det finns ekolod att köpa till och i framtiden ska systemet kunna kompletteras med radar.

– När det gäller bilar ser vi att utvecklingen av uppkopplade fordon och Internet of Things drivs på av en rad olika aktörer, alltså inte enbart fordonsindustrin, säger Johan Öberg, marknadschef på Telia Company Global IoT Solutions och fortsätter:

– Inom närliggande branscher som försäkringar, service och infotainment upptäcker man att det går att utveckla etablerade värdekedjor och skapa nya nätverk för att skapa bättre kundupplevelser med nya och tilltalande erbjudanden. Det är fullt rimligt att tänka sig ett liknande scenario i de flesta branscher framöver.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton