Apparna som räddar liv

Publicerad: 2016-07-11 14:23 | Taggar: Appar Kategorier:

Varje år sker över 10 000 hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige. När olyckan är framme gäller det att vara snabb – för varje minut som går minskar chansen att överleva med 10 procent. Och med rätt appar i telefonen ökar chanserna markant.

Sommarsemester är förknippat med sol och bad – men tyvärr också med många drunkningstillbud. Och när olyckan är framme är goda råd dyra. Hjärt- och lungräddning, HLR, bör påbörjas så snart det bara går. Dessvärre saknar många utbildning inom detta, och hos andra har kunskapen fallit i glömska.

Det menar Peter Jonsson på företaget Livrustning. Han arbetar med att sälja hjärtstartare och utbildar även inom hjärt-och lungräddning.

– Många har gått en kurs de senaste 10-15 åren, men historiskt har de här kurserna haft mycket fokus på att göra rätt och vad som kan hända om man gör fel, vilket lett till att många blir stående när det väl händer. Man har fått lära sig så mycket detaljer att man blir osäker och tänker att någon annan kan det bättre, säger Peter Jonsson, och fortsätter:

– I dag handlar pedagogiken snarare om att så många som möjligt ska känna sig redo att faktiskt agera vid ett hjärtstopp.

Appar som räddar liv
Den moderna tekniken erbjuder också helt nya möjligheter till kunskap om hjärt- och lungräddning. På Peter Jonssons utbildningar rekommenderas alltid två gratisappar som hjälpt till att rädda många liv.

Den första är SMSlivräddare (iOS, Android) – en app som ger notifikationer när någon råkat ut för hjärtstopp inom 500 meter från där du befinner dig.

– Jag brukar rekommendera alla mina kursdeltagare att skaffa den och bli SMSlivräddare om de känner sig bekväma med HLR. I dag finns över 19 000 användare av appen bara i Stockholms län, och de hinner ofta fram till hjärtstoppet innan ambulansen gör det, säger Peter Jonsson. Han förklarar:

– Hjärtstopp är en kamp mot klockan. Det tar bara ett par minuter innan syrebristen gör att man riskerar hjärnskador. Därför är det mycket viktigt att man kan påbörja HLR så snabbt som möjligt.

Hitta närmaste hjärtstartare
Den andra appen som Peter Jonsson rekommenderar på sina utbildningar heter Rädda Hjärtat (iOS, Android) och fyller flera funktioner. Dels kan man lära sig hur hjärt- och lungräddning fungerar: antingen i lugn och ro hemma i soffan, eller se liveinstruktioner medan räddningen utförs. Dels har appen en inbyggd karta som visar var din närmaste hjärtstartare är lokaliserad.

– Det är superviktigt. Om man får tillgång till en hjärtstartare inom 3 minuter är chansen för överlevnad cirka 70 procent. Därefter sänks chansen med cirka tio procent för varje minut som går, säger Peter Jonsson.

Han förklarar att en hjärtstartare kostar mellan 10 000 och 15 000 kronor, och därför har de flesta inte råd att ha en hemma. Men många företag och offentliga platser tillhandahåller numera hjärtstartare.

– Därför är det väldigt bra att ha koll på var de närmaste finns vid hemmet och i anslutning till arbetsplatsen. Och man bör försöka tänka på att kolla upp detta innan det sker ett hjärtstopp. Det är kunskap som garanterat kan rädda liv.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton