Sveriges mest hypade utbildning

Publicerad: 2016-01-18 13:44 | Kategorier:

Här finns varken klassrum, tentor eller traditionella betyg. Ändå är det Sveriges ledande skola sedan 20 år tillbaka. Hyper Island är teknikskolan som tar learning by doing på största allvar.

När man ska utbildas brukar kombinationen teori och praktik vara vinnande – man får en utbildning inom något och ger sig därefter ut i verkligheten för att testa de nya kunskaperna. På Hyper Island, världens kanske allra främsta utbildning för digitala miljöer, gör man precis tvärtom.

– Vi jobbar inte riktigt som en konventionell skola, utan tror i ännu större utsträckning på learning by doing, lärande genom praktik. Det innebär att vi har praktiken som främsta prioritet och sedan tar vi teorin efteråt, säger Alexandra Jerselius, global PR-chef på Hyper Island.

Skapar framtidens ledare
På Hyper Island existerar inga traditionella skolböcker, läxor eller kompendier med kurslitteratur. Här ges i stället ett antal inspirationsföreläsningar under varje kurs. Eleverna jobbar i grupp med att lösa problem som är hämtade ur verkligheten. Till sin hjälp har eleverna en handledare, men utöver det får de lösa problemet på egen hand.

– Vi menar att lärdom är en färskvara och man ska vilja lära sig saker. Det gäller att lära sig hitta det du behöver hitta, vad måste du ha ögonen på just nu? Vi strävar efter att skapa självständiga människor som är duktiga på ledarskap, säger Alexandra Jerselius.

När en kurs är avslutad är det inte heller någon lärare som sätter betyg. I stället sätter varje elev sitt eget betyg, som sedan ska försvaras under en presentation.

– Hos oss är det pitchläge varje gång. När man kommer ut från ett program ska man vara van vid att pitcha, redovisa och presentera, men också vid att bedöma sitt eget arbete, säger Alexandra Jerselius.

Nästan alla får jobb
Hyper Island har ett extremt nära samarbete med den yrkesverksamma branschen. Alla elever har praktik under en fjärdedel av sin studietid och nyckelpersoner från branschen kommer in både för att gästföreläsa och dela ut problem som ska lösas.
Av personerna som går ut Hyper Island får hela 96 procent jobb inom branschen efter utbildningen. Många blir entreprenörer och startar eget, men lika många blir intraprenörer – vilket innebär att de kan använda sin produktivitet och idérikedom på samma sätt som en entreprenör, men som anställd på ett företag.

– Det är något som företag efterfrågar jättemycket, de gör stor nytta när man snabbt ska få ut nya tjänster och produkter på en marknad. Det efterfrågas allt mer, för det finns ett gap inom svenskt näringsliv i dag, säger Alexandra Jerselius, och förklarar:

– Företagsledare har ofta fina erfarenheter från strategisk affärsutveckling och ledarskap, men de kan inte digital utveckling. Och det som våra elever blir bäst på är just att leda digital utveckling.

FAKTA: HYPER ISLAND
Hyper Island har i dag högskoleutbildningar i Stockholm Karlskrona och Manchester. Utöver det bedriver man också intensivkurser i ledarskapsutveckling för företagare och anställda i Storbritannien, Singapore, Brasilien och USA.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton