Brottsbevis i molnet

Publicerad: 2016-01-25 09:23 | Kategorier:

Polisens brottsutredare får allt fler digitala enheter på sina bord, och numera kan it-forensiker hitta tungt vägande bevismaterial på internet eller i en molntjänst.

När det dyker upp svåra ärenden där digital information kan tänkas vara avgörande för att lösa ett brott så hamnar det hos Johan Hultman och hans kollegor på NFC, Nationellt forensiskt centrum.

– Det första vi gör är att extrahera informationen på något sätt. Det kan röra sig om att plocka fram de spår som finns på ett raderat flashminne eller i en mobil, eller att hitta relevant information på internet. Sociala medier kan många gånger vara ett användbart verktyg för oss, säger han.

Informationen behöver sedan tolkas utifrån vad det aktuella ärendet handlar om, och slutligen lägger it-forensikern – it-världens motsvarighet till en kriminaltekniker – samman de olika informationspusselbitarna.

– Det är ytterst sällan som vi hittar till exempel ett specifikt sms som visar sig vara lösningen på ärendet. Istället är det ett flertal resultat som tillsammans kan ge en helhetsbild som vi lämnar ifrån oss till förundersökningsledaren.

Nya utmaningar
De digitala delarna tar allt större del av brottsutredningarna, konstaterar Johan Hultman. Vi lämnar en stor mängd digitala spår efter oss hela tiden, vilket dock inte innebär att det blir allt lättare för it-forensikern att kartlägga en misstänkt person.

– Samtidigt kommer givetvis nya metoder för att kryptera och på andra sätt sopa undan sina spår. Mobilkommunikationen ökar hela tiden, men det behöver inte innebära att man kan spåra eller lyssna av samtal. Många gånger sker kommunikationen inte genom tal, utan genom olika appar som krypterar informationen. Där har vi en jätteutmaning just nu.

Vilka ligger då först i teknikkunskaperna – är det polisen eller buset? Johan Hultman skrattar glatt när han får frågan.

– Ja, det är en kapplöpning helt klart. Det kan variera, fast visst ligger vi före inom vissa områden – men vilka det är vill vi inte avslöja.

Lämnar avtryck överallt
Mattias Weckstén, ansvarig för kursen it-forensik och informationssäkerhet på Högskolan i Halmstad, konstaterar att det rent tekniskt finns ypperliga möjligheter att veta var en person befinner sig eller har befunnit sig. Telefonen lämnar avtryck och spår överallt, i såväl själva mobilnätet som i olika wifi-nät, men även via appar och inte minst direkt som en GPS-koordinat i foton.

– Telefonen gör normalt sett en förfrågan efter vilka nät som finns tillgängliga, vilket gör att man har kunnat se hur en person har rört sig. Funktionen kan visserligen stängas av, men nu har dessutom telefonföretagen börjat göra telefoner som ger ”slumpmässiga avtryck”; man kan säga att telefonen ändrar identitet automatiskt. Då blir det svårare att följa den.

I vilken mån polisen ska få ta del av uppgifter från telefonoperatörer är en pågående diskussion. Personlig integritet står emot möjligheter att utreda brott.

– Men den som värnar om sin personliga integritet kanske inte behöver se detta som sitt största hot. För samtidigt lämnar vi ut massor med information om oss själva i sociala medier, hur många vet till exempel att bilderna kan innehålla information om när och var de är tagna?

/tillägg/

MER IT I BROTTSUTREDNINGAR

• 3D-dokumentation av brottsplatser. Kan bland annat vara användbart för att beräkna skottbanor.
• Automatisk ansiktsjämförelse. Används för närvarande i ett pilotprojekt i passkontroller, men fler användningsområden diskuteras globalt. 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton