Detta blir årets mobiltrender

Publicerad: 2016-02-11 10:14 | Kategorier:

Analysföretaget Gartner är en riktig tungviktare när det gäller att ha koll på kommande tekniktrender. Nu har de listat vilka mobila tekniker de spår blir viktigast under 2016.

1. Multiplattform vid app-utveckling
Gartner menar att de flesta organisationer kommer att behöva apputvecklingsverktyg för samtliga av de tre största operativsystemen iOS, Android och Windows.

2. HTML 5
När HTML 5 väl vuxit ifrån sina barnsjukdomar spås den nya HTML-standarden bli oumbärlig om man ska utveckla tjänster för flera plattformar.

3. Upplevelsen i fokus
I och med den ökade konkurrensen krävs att upplevelsen sätts i fokus vid app-utvecklande. Tyst design och lekfulla gränssnitt är några av knepen för detta som Gartner nämner.

4. Noggrannare positionering
Idag används vanligtvis blutetooth och wifi för inomhuspositionering. Men framöver kommer vi att få mer exakta verktyg, det menar Gartner och drar slutsatsen att detta kommer att generera ännu fler möjligheter för det smarta hemmet.

5. Wearables-hubb
Vi har redan sett kroppsnära teknik, så kallade wearables, få sitt genombrott och enligt Gartner kommer mobiltelefonen att fungera som en hubb när vi bär allt fler av dessa på kroppen.

6. Nya wifi-standarder
Flera nya wifi-standarder växer fram och kommer att användas i appar för exempelvis fjärrmätning och positionering, men också för att avlasta de mobila nätverken. Många företag och organisationer kommer då att behöva uppdatera eller byta ut sin wifi-infrastruktur.

7. Företagslösningar
Redan idag ser vi att det mobila blir en allt viktigare del av företags verksamheter, och då ställs allt högre krav på säkerheten. Det medför att företagslösningar för mobilhantering, så kallad ”Enterprise mobile management”, kommer att hamna i fokus.

8. Smarta prylarna kopplar upp sig på mobilen
Det har i flera år pratats om Sakernas internet, Internet of Things, och enligt Gartner kommer vi redan år 2020 ha hundratals smarta prylar i våra hem. Allt från lampor och hushållsmaskiner till sportprylar och energistyrning kommer att bli uppkopplat, och det mesta kommer vi att styra med våra smartphones.

9. Supersnabbt 4G
Mobilstandarden 4G får en uppföljare i supersnabbt 4G i år enligt Gartner, vilket teoretiskt skulle innebära att hastigheterna för mobilsurf kan närma sig 1 GB per sekund.

10. Viktigare med mätverktyg
Tillförlitliga mätverktyg, Application Performance Monitoring (APM), blir allt viktigare. Företag behöver nämligen kunna säkerställa att deras appar fungerar med såväl olika typer av mobila enheter som olika nätverk och operativsystem.


Källa: gartner.com

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton