Butikerna utan varor

Publicerad: 2016-02-04 10:03 | Kategorier:

När konsumenterna rör sig fritt mellan fysiska och digitala butiker gäller det för handeln att hänga med. Det kan resultera i butiker som inte har några varor såväl som en höjd servicegrad.

På Arlanda har såväl Intersport som Royal Design öppnat virtuella butiker, alltså butiker som inte innehåller några varor. De består istället av terminaler, där kunden får knappa in sin beställning och välja hur den ska levereras. Då kan till exempel ett par nya löpartights vänta hemma i brevlådan när semesterresan är avklarad.

– Det här är ett tydligt exempel på den trend som vi kommer att få se allt mer av: de fysiska och digitala kontaktytorna möts i nya butikskoncept, säger Jens Hultman, docent på Centrum för handelsforskning vid Lunds universitet.

Han konstaterar att det handlar om att tänka omnikanal, eller multikanal, för att anpassa sig till kundens beteende.

– En kund rör sig utan hinder, och utan att reflektera över det, mellan fysiska och digitala kontaktytor. Kunden använder det som är bäst i varje enskild situation. På samma sätt måste handeln tänka – inte i enskilda kanaler.

Handla mat i tunnelbanan

Ytterligare ett exempel på denna trend är den shoppingmöjlighet som erbjuds tunnelbaneresenärer i Sydkorea: de kan beställa hem matvaror genom att scanna QR-koder intill varor avbildade i verklig storlek på en gigantisk plansch i tunnelbanan. Samma koncept testades för övrigt redan 2012 av Mathem.se under några veckor vid Östermalmstorgs tunnelbanestation. [1]

– Ett av nyckelorden i sammanhanget är tillgänglighet. Man ska kunna erbjuda shopping just där och då kunden vill shoppa, som när man väntar på tunnelbanan, säger Jens Hultman.

Mervärde i butik
En annan aspekt, som är besläktad med tillgängligheten, är att skapa nya lösningar som underlättar för kunden.

– I vår familj är det säkert 80 procent av veckoinköpen som är helt identiska från vecka till vecka. De sakerna skulle vi lika gärna – eller ännu hellre – kunna köpa via ett prenumerations- eller avropssystem. När vi sedan åker till butiken för att handla resterande 20 procent ska vi då kunna se fram emot en mer positiv upplevelse när vi slipper ägna oss åt de ”tråkiga” inköpen, säger Jens Hultman.

Det blir alltså en diversifiering av inköpen. De rutinmässiga, som snarast kan vara förknippade med negativa upplevelser (det är jobbigt att behöva släpa hem mjölk, blöjor, toalettpapper) sker lämpligen med en typ av prenumerationstjänst. När kunden väl går in i en butik ska det finnas ett tydligt mervärde.

Höga förväntningar
En utmaning för dagens fysiska butiker är att kunderna i stor utsträckning har förberett sina inköp via mobilen innan de kommer till butiken.

– När man väl kommer in så förväntar man sig hög kunskap och service, eftersom man är påläst och har gjort jämförelser. Kundens köpprocess börjar långt innan han eller hon kliver över tröskeln till butiken. Genom en kombinerad digital och fysisk kontaktyta kan relationen med kunden fortsätta även efter det att han eller hon lämnat butiken, till exempel genom uppföljningar, merförsäljning och produktrecensioner.

Källa:
[1]: MatHem tar den virtuella matbutiken till Sverige

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton