Finansiera din affärsidé

Publicerad: 2016-12-22 13:31 | Taggar: Kategorier:

Saknar du finansiering till din affärsidé? Även om banken säger nej och du inte är i rätt fas för riskkapital behöver det inte vara kört – det finns andra, nya vägar för att nå nytt kapital.

En majoritet av Sveriges småföretagare upplever att det är mycket svårt att få finansiering till verksamhet och investeringar. Det framgår av den senaste finansieringsrapporten från Företagarna1.

– Den expansiva penningpolitiken som har förts på senare tid borde ha gjort det lättare för företagare att få lån, men det märkte vi inget av i undersökningen. Det verkar framför allt ha blivit lättnader för hushållen, säger Daniel Wiberg, chefekonom på Företagarna.

Han konstaterar samtidigt att när det gäller banklån så finns det vissa naturliga hinder för småföretagare, inte minst för tjänsteföretag som oftast har ont om fysiska tillgångar att erbjuda som säkerhet.

– Riskkapital är inte heller alltid lätt att få, det är framför allt aktuellt för lite större företag som ska växla upp eller utvidga sin verksamhet. Och som samtidigt måste vara beredda att lämna ifrån sig en ägarandel i utbyte.

Crowdfunding – kapital från många
Statligt riskkapital kan emellertid vara ett intressant alternativ, menar Daniel Wiberg.

– Det är generellt sett relativt lättillgängligt, det finns mycket att söka och regeringen har gjort en insats för att bland annat se över Almis roll i sammanhanget. Almis kapital ska nå ut till små bolag som behöver växa, och med Almi får företaget samtidigt ett bra tillskott av extern kompetens eftersom de ska investera tillsammans med – och komplettera – privata investerare.

Crowdfunding, eller gräsrotsfinansiering, är ett finansieringsalternativ som växer sig allt starkare. Den variant som hittills är vanligast bygger på att ett stort antal investerare, ofta allmänheten, ger kapital till din idé mot ett löfte om en framtida belöning. Ju mer man skänker, desto bättre belöning.

Det som brukar vara lättast att finansiera med crowdfunding-kampanjer är bland annat produktion av helt nya konsumentprodukter, appar och datorspel.

Stort antal investerare
– Crowdlending, eller equity crowdfunding, kan sägas vara en variant av detta, där man istället söker investering för ett projekt eller en affärsidé i utbyte mot aktier i företaget. Det är rätt nytt i Sverige, men jag tror att det kommer att växa. Det är smidigt eftersom allt sker på nätet, och dessutom öppnar det nya möjligheter att nå ett bra kapital när många investerare kan bidra med små summor.

Daniel Wiberg vill dessutom slå ett slag för regionala och lokala finansieringsmöjligheter som han märker dyker upp på många håll i landet.

– Hör dig för i ditt nätverk om det finns någon finansieringsplattform som du kan ha nytta av. Jag tror mycket på principen med att ”företagare hjälper företagare” på det lokala planet.

Mer läsning hittar du på Företagarnas finansieringsportal och i tidningen Driva egets finansieringsbilaga.

1Källa: http://www.foretagarna.se/Medlemsformaner/finansieringsportalen/fakta-om-finansiering/

Läs mer
Så vet du om det är dags att expandera
Fem resurser för nyföretagaren
Tio digitala uppstickare 2016
Starta en startup

 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton