Dags igen – vobba eller vabba?

Publicerad: 2016-12-23 12:00 | Taggar: Kategorier:

Det är inte utan anledning som februari kallas ”vabruari”; det är nämligen då vård-av-barn-dagarna slår i höjden. Men allt fler väljer istället att ”vobba” – alltså att kombinera jobb och vab. Då finns det några viktiga saker att tänka på.

I februari 2016 noterade Försäkringskassan ett nytt rekord: det blev den månad med flest antal vab-dagar någonsin, alltså dagar med tillfällig föräldrapenning för vård av sjukt barn. Ökningen var hela 15 procent jämfört med februari 2015 (vilken ändå hade varit en rekordmånad, även den).1

Men siffran i sig är inte helt rättvisande eftersom det finns ett stort mörkertal. Det är nämligen en stor andel som istälett arbetar hemifrån med sjuka barn – vilket benämns som att ”vobba”.

Enligt fackförbundet Unionens senaste vobba-undersökning är tre av fem privatanställda tjänstemän med barn i åldern 0–16 år tillgängliga för jobbet när de vabbar.2

Dela på dagen
Från Försäkringskassans håll har man inga synpunkter på vobbandet – så länge det sköts på rätt sätt.

– Det är viktigt att komma ihåg att när man ”vobbar” ska man ha lön från sin arbetsgivare. Det i sin tur innebär att man inte har rätt till ersättning från Försäkringskassan under den tid man arbetar, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Däremot går det alldeles utmärkt att dela upp dagen, så att man till exempel arbetar halva dagen och begär vab-ersättning för den andra halvan, tipsar han om.

– I vilket fall som helst bör man ha gått igenom med sin chef i förväg hur det ska läggas upp, så att man är överens om arbetsuppgifter och ersättning.

Ta hjälp av anhöriga
För många föräldrar kan det vara stressande att behöva vara borta från jobbet. Enligt Unionens undersökning finns det två vanliga orsaker till att man vobbar istället för att vabba; dels för att hinna med sina arbetsuppgifter, dels för att det inte finns någon att lämna över arbetsuppgifterna till. Var tredje uppger dessutom i undersökningen att de helst skulle vilja slippa vobba.

Har du svårt att vara borta från jobbet? Stressad? Låt någon annan – kanske en bonusförälder alternativt mor- eller farförälder – stanna hemma från jobbet och vabba.

– Du kan överlåta din rätt till ersättning till en närstående som avstår från lön från sitt jobb för att ta hand om ditt sjuka barn.

Tips inför vabruari
• Minska risken för sjukdomar genom att hålla god handhygien, både för egen del och hos barnen. Det kan stoppa en hel del smittspridning.

• Ladda ner Försäkringskassans app ”Mina sidor” för att enkelt administrera vabbandet. Kom ihåg att anmäla samma dag som du är hemma.

• Dela på vab-dagen med din partner. Det går att ta ut ersättning för enbart en del av dagen.

 

FAKTA OM: VAB
Förkortning för Vård Av Barn.

Vab kan tas ut för barn upp till 12 års ålder (i vissa fall upp till 16 års ålder).

Förutom när barnet är sjukt kan du också få ersättning om du följer med barnet till exempelvis läkare, barnavårdscentral, tandläkare eller om du är hemma med barnet för att den ordinarie vårdaren är sjuk.

Läs mer om vab på Försäkringskassans hemsida:

- - - - -

1 Källa: https://www.forsakringskassan.se/statistik/statistik_och_analys2/barn_familj/tillfallig_foraldrapenning/vab_utbet_ersatt

2 Källa: http://www.unionen.se/filer/rapport/unionens-vobba-undersokning-2015

Läs mer
Företag och föräldraledig – så funkar det
Bästa tipsen för dig som jobbar hemifrån
Fem resurser för nyföretagaren
Nya arbetsmiljöregler

 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton