Kvinnliga nätverk utmanar normen

Publicerad: 2016-08-04 17:09

Mångfald är ett begrepp som allt fler företag lyfter fram i sina värdegrunder. Men i praktiken går förändringarna långsamt. Kvinnliga nätverk kan vara ett sätt att komma åt den seglivade mansdominansen i näringslivet.

 Det finns kvinnliga yrkesnätverk som bygger på branschtillhörighet, som Hilda för kvinnor inom advokatkåren och rättsväsendet. Ett annat tvärsnitt görs i Klara K, som är ett nätverk för kvinnor i chefspositioner oavsett bransch.

– Normen för en svensk chef är en vit man, och alla som bryter mot normen sticker ut. Det finns vissa fördelar med att sticka ut, men nackdelarna och svårigheterna överväger, säger Camilla Wagner, vd för Klara K.

Hon konstaterar att det finns forskning som visar att endast åtta procent av det skattefinansierade företagsfrämjande systemet – till exempel kommunala satsningar och stöd inom näringslivet – går till kvinnor. Resten går till män.

– Samma mönster kan man se inom bankfinansiering, även om det inte är klarlagt vilken fördelning det är där. Sämre finansieringsmöjligheter innebär förstås att det blir svårare att få företaget att växa.

Inspiration och verktyg
Camilla Wagners ambition är att Klara K ska kunna ge medlemmarna inspiration och nya kontaktytor, framför allt på de nätverksträffar som arrangeras i Stockholm och Uppsala.

– De ska få verktyg och goda råd som kan vara till nytta i ledarskapet eller verksamheten. Det är i grund och botten helt vanliga ledarskapsfrågor vi behandlar – men i det här sammanhanget behöver inte medlemmarna förhålla sig till det faktum att de inte är män.

Renodlat kvinnliga nätverk behövs av olika anledningar, bland annat för att män ofta har en mer naturlig tillgång till olika nätverk, menar Camilla Wagner:

– Vilket inte är så konstigt; det finns fler män på de här positionerna i näringslivet och därmed blir det lättare att hitta passande nätverk för utbyten.

Normer största hindret
Det som i första hand bromsar utvecklingen är våra normer, enligt Camilla Wagner.

– Jag brukar säga att jag är feminist och sexist. Jag är uppvuxen i en struktur där jag dömer kvinnor på ett annat sätt än jag dömer män.

Därför är det viktigt att hitta stödprocesser för till exempel rekrytering, för om man fortsätter rekrytera ”utifrån magkänslan” så kommer normen att leva vidare, konstaterar hon.

Mer effektiv på jobbet
Carina Sunding är vd för det kvinnliga yrkesnätverket 4good och berättar att de har märkt att det finns ett stort behov av kvinnliga nätverk.

– Därför har vi startat vårt Business Network, där vi jobbar för att kvinnor ska bli bättre på att nätverka. Det är viktigt att utveckla sitt nätverkande – att veta vad man vill med det och ha rätt mindset. Ditt nätverk är också en färskvara, säger hon.

Enligt Carina Sunding har nyttan med nätverk blivit allt större med åren.

– De flesta jobben förmedlas via kontakter, och vill man hårdra det kan man säga att ett bra nätverk är viktigare än kompetens. Dessutom gör ett starkt nätverk dig mer effektiv på jobbet, då gör du ditt jobb både bättre och framförallt snabbare.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton