Uppkopplad försäkring ger försiktiga förare

Folksam har omkring hundra utvecklingsprojekt på gång inom it, och satsar årligen cirka en miljard kronor på dessa projekt. ”Allt måste göras samtidigt”, säger koncernchef Jens Henriksson.

Folksam har varit snabba med att ta it-initiativ genom åren – exempelvis var de den första svenska kunden som köpte en IBM 650-dator på 1950-talet och för sex år sedan genomförde de ett pilotprojekt kring att låta ansvarsfulla förare belönas med lägre försäkringspremier.

Nu är de aktuella med ett nytt projekt i samma anda som det senare: med hjälp av Telia Sense – ett sätt att göra äldre bilar lika smarta som de nya modellerna – erbjuder Folksam sina kunder att haka på konceptet ”Köra säkert”.

– Grundidén är att vi vill minska antalet olyckor. Det är i sig inget nytt för oss, vi har länge engagerat oss genom att till exempel testa cykelhjälmar och göra kampanjer för användande av bilbarnstolar, säger koncernchefen Jens Henriksson.

Sensor kopplad till ljusdioder
Det nya är att de kan dra nytta av den senaste tekniken för att påverka olycksfrekvensen. Den som väljer att ansluta sig till Köra säkert kommer att ha en sensor i bilen som är kopplad till en panel med tre ljusdioder på instrumentbrädan: röd, gul och grön.

– Ljussignalen styrs av hastigheten, kopplat till den hastighetsgräns som gäller där du befinner dig. Rött betyder att du tydligt kör för fort, gult strax aningen över gränsen och grönt att du håller dig på rätt sida om gränsen. Det här är ren gamification: bilisterna lockas av att köra så ”grönt” som möjligt, dessutom gör det att försäkringspremien sänks.

I dagens läge är det många som slentrianmässigt ligger upp till 10 km/h över gränsen, konstaterar Jens Henriksson. Med sänkta hastigheter minskar både olycksrisken och bränsleåtgången.

Satsar en miljard per år
Men även om Folksam har varit tidigt ute med it-satsningar i vissa lägen så är det först nu de börjar komma ikapp sina branschkollegor, menar Jens Henriksson. Han uttrycker det som att Folksam har en ”teknikskuld” på ett par år i jämförelse med de andra.

– Det är mycket i de här sammanhangen, när allt går så fort. Det finns bara ett sätt hantera det för oss: att satsa mycket framåt. Sedan jag började här för tre år sedan har vi lagt omkring en miljard kronor på utvecklingsprojekt inom it – varje år. Och det kommer vi att fortsätta med så länge det behövs.

Enligt Jens Henriksson går det inte att prioritera bland projekten, utan ”allt måste göras samtidigt”.

– Kunderna har en sådan it-mognad och sådana förväntningar. Då är det bara att gasa på, och det innebär att vi har nästan hundra utvecklingsprojekt på gång parallellt.

Nya förväntningar från kunder
Snabbheten i kommunikationen är något som är nytt för försäkringsbranschen, konstaterar han.

– När försäkringsbolag har gjort affärer tidigare så har det byggt på kommunikation med kunden en gång per år – inför förnyelse av försäkringen. Och då är det vi som tagit kontakt. Så är det inte i dag; kunderna är aktiva och förväntar sig svar direkt.

Han berättar att man håller ett vakande öga på tänkbara disruptiva aktörer, sådana som kan ”sticka upp” och skaka om fundamenten i branschen.

– Visst är det fullt möjligt att till exempel Google drar nytta av sitt starka varumärke och sin kundbas för att starta ett försäkringsbolag. Men vad skulle det innebära för kunderna? Låt säga att du har en livförsäkring och har sökt på ordet prostatacancer 25 gånger det senaste året – tror du att du får en högre eller lägre premie då?


TIPS:
Läs mer om Köra säkert: Folksam

Läs mer om Telia Sense: Telia Sense
 

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

4G ADSL-plug RSS SIM-card TV add addressbook-plus addressbook alert-circle alert-triangle arrow-down arrow-left arrow-out arrow-pointer arrow-right arrow-up arrow_down arrow_left arrow_right arrows-circle arrows-cycle ball bar-graph battery bell book briefcase broadband browser-group building-large-wifi building-large building-medium building-small bundled-arrow-right bus business-card buy calendar camera chatbot check checklist circle-3-arrows circle-4-arrows clapper-board clock-dotted clock close cloud coffee cogwheel combinations content conversation cross currency-euro currency-kr cutlery device-arrows device-broken device-cogwheel device-lock device-recycle device-user devices dice document-DOC document-GIF document-JPG document-PDF document-PNG document-PPT document-XLS document-check document-pen-user document-pen document down-open-big download education ellipsis email envelope ethernet-cable family-wifi favourites flash floppy-disc folder-arrow folder-open folder-pen folder-plus folder folders game-controller getting-started gift globe-outline globe graph group hand-heart hand-shake handshake headphones heart-pulse heart help hierarchy home-installation home house image infinity info-circle information internet invoice ipad laptop lightbulb link listen location-pin lock-open lock love megaphone microphone minus mobile money-hand-kr money music mute navigation-arrow-down navigation-arrow-right net_signal network open ornament panic paperclip pause pen pie-chart piggybank plane play-circle play playbutton plug-circle plug plus press_button printer prize profile question-circle question-mark question radio refillsim repair reservation robot rocket router scales search-address search-house search security server services settings shield-check shield-plus shopping-bags shopping-cart shuffle signal skip-back skip-forward skull-circle skull-device skull-outline smart-watch smiley-happy smiley-sad smiley-surprised smiley snowflake speech-bubbles-dots speech-bubbles star stationary-phone stop store stream subscription support svg-icon-arrow-down svg-icon-arrow-up svg-icon-checkmark tablet tag technicalsupport television thermometer thumbs-down thumbs-up tools touch trash-can travel truck-clock turtle upload user-box user-device user-heart user-outline user-plus user-speechbubble user-support user users-family video-film video-web voicemail volume weather wifi wireless zoom-in zoom-out