När digitalt blir normalt

Publicerad: 2016-04-25 12:31 | Kategorier:

När den digitala transformationen nu har kommit så långt att digitalt är ”normalläget” så krävs det att vi är medvetna om betydelsen och möjligheterna med bland annat nätverk och artificiell intelligens, menar Peter Hinssen på belgiska Nexxworks.

Peter Hinssen har själv en bakgrund som entreprenör och har dragit igång tre startup-bolag. Numera ägnar han sig åt att coacha andra startup-bolag genom sitt företag Nexxworks, och åker runt i världen för att berätta för storföretag om vad den digitala transformationen innebär.

Han gör en liknelse för att förklara hur han ser på grundskillnaden mellan olika typer av bolag:

– Stora företag agerar som om de driver en bananplantage. Deras övergripande mål är att successivt göra plantagen större och producera fler bananer. Ett startupbolag befinner sig istället i regnskogen. Där lurar det massor med risker – men också fantastiska möjligheter, för det är i regnskogen man kanske kan hitta skalbaggen som kan bota cancer…

Zuckerberg iskalla ”nej”
Digitalt har gått från att vara något ”speciellt” till att vara ”normalt”, anser Peter Hinssen. Det har bland annat medfört att nätverk har fått en kraftigt ökad betydelse i alla sammanhang.

– Det finns tydliga exempel på förändringen, till exempel utvecklingen av sms. Fram tills för några år sedan gick kurvan över antalet skickade sms allt brantare uppåt. Ingen trodde något annat än att den utvecklingen skulle fortsätta.

Men så kom sociala tjänster som Kik, Viber och inte minst WhatsApp. Den senare har nu gått om sms, nu skickas det det fler meddelanden genom WhatsApp än via sms – alla världens telefonbolag inräknade.

Värdeökningen är en annan indikator på nätverkens betydelse, enligt Peter Hinssen. År 2006 erbjöd Yahoo Mark Zuckerberg en miljard dollar för Facebook, men han tackade nej.

– Det var inte många som tyckte annat än att det var totalt vansinne att avstå från affären. Men enligt den senaste beräkningen är hans andel värd mer än 15 miljarder dollar.

Den nya intelligensen
Peter Hinssen lyfter fram artificiell intelligens (AI) som ett annat fenomen som snabbt gör allt större landvinningar nu när det finns ”digitala hästkrafterna” att förverkliga idéer och teorier.

– AI är i sig inget nytt. Redan 1997 blev Kasparov slagen av en schackdator, alltså en maskin med konstgjord intelligens. Men det nu är det finns möjligheter att utveckla och förfina teknikerna.

Så som man gör inom företaget Deepmind, som köptes upp av Google för en icke offentlig summa förra året. För att testa och illustrera Deepminds kapacitet satte man maskinen vid ett gammalt arkadspel, alltså första generationens datorspel, utan att den fick några som helst instruktioner om hur spelet fungerade.

De första fem minuterna gjorde den riktigt dåligt ifrån sig, men därefter började spelanalysen komma igång och efter 17 minuter spelade den lika bra som en människa. Ytterligare sex minuter senare slog den alla tiders high-score efter att – på egen hand – ha lärt sig spelet.

– Vad skulle hända om du hade Deepmind på ditt företag, satte den framför en siffra och gav den instruktionen: ”Det där är vårt rörelseresultat, se till att den siffran blir högre”? 

Filminslaget med Peter Hinssen är från hans deltagande på årets Telia Connect2Business. Fler intressanta talare kan du se och läsa om på www.telia.se/cb

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton