Kontantlöst och kontaktlöst

Publicerad: 2016-04-21 09:59 | Kategorier:

Allt fler kontokort förses nu med sändare för trådlös kommunikation som utnyttjar NFC, Near Field Communication-teknik. Detta gör det möjligt att betala mindre köp med kort utan att vare sig stoppa in det i en terminal eller ange PIN-kod. Vad tycker handlare och konsumenter?

Kontaktlös betalning innebär att man håller kortet i närheten av terminalen i kassan, som läser av kortet via NFC, Near Field Communication. För mindre köp krävs ingen PIN-kod. Metoden är inte begränsad till kontokort, eftersom NFC till exempel finns inbyggt i de flesta smartphones. För tillfället är det kortföretag och handlare som mer eller mindre entusiastiskt slår på trumman för kontaktlösa betalningar.

Enligt Visa ligger skandinaverna i topp i Europa när det gäller att använda sina kort även vid små köp och det genomsnittliga kortköpsbeloppet för en svensk ligger på 301 kronor. Danskarna ligger dock ännu lägre med ett genomsnittligt kortköpsbelopp på 263 kronor. Även våra grannländer Finland och Norge platsar på toppen med 358 respektive 370 kronor.

– Att svenskar gillar att göra småköp med sina kort har vi kunnat se de senaste åren och de kontaktlösa korten är ett naturligt nästa steg i utvecklingen. Betalningar blir nu ännu bekvämare och enklare, både för privatpersoner och för handlare säger Christina Lind, Sverigechef för Visa Europe.

Ökning med 150 procent
Även MasterCard arbetar för att kontaktlösa betalningar ska få snabbt fotfäste i landet och rapporterar att antalet transaktioner med kontaktlösa MasterCard- och Maestrokort i Europa uppgick till en miljard förra året. Det är en ökning med 150 procent jämfört med 2014.

En Ipsos-undersökning som kortföretaget beställt visar att konsumenterna är allt mer positiva till kontaktlösa betalningar – som upplevs som både snabba, bekväma och säkra. I studien framgår att mer än två tredjedelar av konsumenterna i Europa anser att kontaktlös teknik är lika säker eller säkrare än traditionella betalningsmetoder.

– MasterCards vision för digitala betalningar är att skapa användarvänliga betalningslösningar för alla, i alla kanaler och enheter. Kontaktlös teknik gör det smidigare både för konsumenten och handlaren, och kontaktlösa kort kommer inom en snar framtid också följas av kontaktlös betalning med smarta telefoner, säger Mats Taraldsson, affärsutvecklingschef för MasterCard Norden och Baltikum.

Kommer på bred front
ICA var först ut inom svensk handel med att införa kontaktlösa betalningar. Henrik Patek, chef för CRM och lojalitet på ICA Sverige AB, förklarar varför:

– För oss handlar det först och främst om att göra det enkelt för kunden att betala. Kunden kan börja packa sina varor utan att behöva stå och vänta på att knappa in sin PIN-kod vid köp under 250 kronor.

En annan anledning är att den tekniska möjligheten infördes när ICA bytte ut drygt 6 500 kassaterminaler i samband med ett teknikskifte för drygt fem år sedan.

Enligt Henrik Patek är handlarna positiva till den här tekniken:

– Det är enkelt att hantera för personalen och kassahanteringen går fortare, säger Henrik Patek som tror att kontaktlösa betalningar har framtiden för sig.

– När detta kommer på bred front i samhället blir det ännu naturligare för de flesta. Än så länge är det lite ”first mover” över betalningssättet.

Kryptering viktig
Media har rapporterat om enstaka fall av skimming utomlands, där kort har ”avlyssnats” och tappats på data. Säkerheten är viktig för acceptansen hos konsumenterna och Henrik Patek påpekar att de svenska kontokortens NFC-kommunikation håller högsta säkerhetsklass i fråga om kryptering av kommunikationen.

I dag finns runt 500 000 kort som fungerar kontaktlöst ute på marknaden sedan Länsförsäkringar, Danske Bank och American Express följt Ica Bank i spåren. Senare i år väntas även storbankerna haka på.

Tillägg:
FAKTA:

- En kontaktlös betalning genomförs när en kund betalar genom att hålla sitt kontokort över betalterminalen utan att dra eller sätta in kortet.
- Ett kontaktlöst kort kommunicerar trådlöst till kortterminalen med en teknik som kallas NFC, Near Field Communication.
- Avståndet mellan kort och terminal får inte vara mer än max fem centimeter för att kortet ska kunna läsas av.
- Tekniken är byggd för att hålla hög säkerhet så att du till exempel inte av misstag ”fickbetalar” i trånga miljöer.


Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton