Därför är svenska startups så framgångsrika

Publicerad: 2016-04-06 13:07 | Kategorier:

Det är ett gott klimat för startup-bolag i Sverige. Vårt sociala system skapar förutsättningar, likaså den höga kvaliteten på utbildningen. Dessutom är vi gynnade av att vara ett litet land.

Sverige ligger högt upp på listan när det gäller att skapa nya framgångsrika techbolag. I en artikel i brittiska Telegraph [1] konstateras att Sverige är näst bäst bland världens teknik-hubbar, mätt i antal ”enhörningar” [2] per capita – bara Silicon Valley slår oss.

Överhuvudtaget har vi ovanligt många startup-bolag för att vara ett så litet land. Det beror på flera samverkande faktorer, menar Mikael Zackrisson som driver Startuppodden.

– Vi har en kombination av ett socialt trygghetssystem och en självförverkligandekultur. Väldigt många unga vill ”göra något eget”, och vågar ta risken att avstå från att söka fast anställning eftersom det finns ett samhälleligt skyddsnät, säger han.

Siktar utomlands direkt
Dessutom handlar det om att vi har en hög utbildningsnivå med en relativt sett bra skola och att vi har en arbetskultur som präglas av samarbete och en avsaknad av hierarkier, menar Mikael Zackrisson.

– Vi har också en fördel av att vara ett litet land. Det är nästan omöjligt för en svensk startup att utgå från att arbeta enbart mot svenska kunder – man siktar utomlands direkt.

Detta är dock inte samma sak som att bolagen ser till att flytta från Sverige vid första bästa tillfälle, framhåller Raoul Stubbe, affärscoach på STING/Stockholm Innovation & Growth.

– Det kan snarare röra sig om att vissa personer flyttar utomlands till andra techbolag, men de allra flesta svenskar som når ordentlig framgång stannar kvar i landet och investerar sina vinster i nya startup-bolag.

En tiondel lyckas
Det är emellertid långt ifrån alla som blir så framgångsrika att de får stora vinster att investera vidare; enligt uppgift är det så mycket som 90 procent av alla startup-bolag som misslyckas. [3]

– Vårt yrkesklimat har ändrats väsentligt på den här punkten de senaste 20 åren. Nu är det helt okej att dra igång ett startup-bolag och misslyckas; man kan ändå vara attraktiv på arbetsmarknaden. Det är inget att skämmas över, för i startup-tänket ligger ett stort mått av risktagande. Det viktiga är att man reflekterar över det man upplever och drar lärdomar, säger Mikael Zackrisson.

Drivs av passion
Men vad är det då som kännetecknar de bolag och entreprenörer som lyckas? Enligt Raoul Stubbe handlar det många gånger om attityden till företagandet.

– Många av de framgångsrika bolagen har grundats av personer som drivs av en stark passion. Det kan vara en passion för att göra något eget och unikt, men ofta har de ganska idealistisk syn på företagandet; man vill förändra världen snarare än att bli rik eller bevisa för släkten att man är duktig, säger han.

[1 ]www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/mediatechnologyandtelecoms/11689464/How-Sweden-became-the-startup-capital-of-Europe.html
[2] ”Enhörningar” kallas de techbolag som startats efter 2003 och nått en värdering på minst 1 miljard dollar.
[3] www.va.se/nyheter/2016/01/04/handels-nya-startup-professor-sa-blir-ditt-foretag-en-unicorn/

 


 

Fler intressanta talare kandu se och läsa om på www.telia.se/cb

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton