Robotar förbättrar vården

Publicerad: 2015-09-02 10:13 | Kategorier:

De tekniska lösningarna inom vården blir allt smartare, och de kan göra livet bättre och enklare för både patienter och vårdpersonal. Nu väntar allt från robothuvuden och bestickarmar till medicinautomater på att få en spridning inom vård och omsorg.

Under året har den Hong Kong-utvecklade roboten Han, – eller snarare robothuvudet, –presenterats för fascinerade åskådare på olika mässor. Robotens ansikte är uppbyggt av 40 motordrivna delar, vilket gör att den kan skapa ett stort antal verklighetstrogna uttryck. Det nya materialet i huden kallas Frubber (efter ”flesh rubber”) och bidrar till att ge den oväntat mänskliga drag.

Robot-Han kan givetvis lyssna och prata, och har dessutom inbyggda kameror i ögon och bröstkorg. Kamerorna gör att den kan interagera med sin omgivning, inte minst genom att känna igen människor som den har mött tidigare, men den lär även kunna analysera nya personer genom att bestämma deras kön, ålder och vilket humör de är på.

Ett av de tilltänkta användningsområdena för roboten är äldrevården, där den kan ge patienterna en ökad känsla av mänsklig närvaro i deras omgivning. [1]

Ropar om medicinen glöms bort
Det finns flera andra robotar som är framtagna för att tillgodose ett specifikt behov inom vården. En av dem är den finska Autodos, som sedan i våras testas av trettio patienter i Norrbotten. Det är i praktiken en behållare som laddas med patientens mediciner i plastpåsar från apoteket. Den rymmer upp till en månads förbrukning, och en timme innan det är dags att ta medicinen börjar en grön lampa lysa på behållaren.

När medicinen ska tas säger roboten till via sin högtalare, och med en knapptryckning matas den aktuella dosen ut. Om det dröjer kommer roboten successivt att höja rösten och börja väsnas, och efter en bestämd tid går det ett larm hos vårdgivaren om medicinen fortfarande inte matats ut. [2]

Ökad trygghet och mer oberoende
Med andra ord finns det många smarta användningsområden för robotar inom vården. Men Maria Lindén, professor i hälsoteknik på Mälardalens högskola, har märkt att det ändå finns de som ryggar tillbaka när man pratar om ”robotar” i vården.

– Jag brukar därför välja att kalla vårt forskningsområde för ”inbyggda sensorsystem för hälsa”. Men jag tycker att det är lika naturligt att vi tar tekniken till hjälp för att förbättra vården som att vi exempelvis utvecklar allt mer avancerade bilar, säger hon.

Hennes uppfattning är att teknikrevolutionen inom vården väntar runt hörnet.

– Det finns komplexa regelverk att förhålla sig till inom vården, och det tycker jag i och för sig är rimligt, men det gör att det tar tid med förändringar. När de nya systemen så småningom accepteras kommer de att kunna bidra till ökad trygghet och en högre grad av oberoende för patienterna. Det kommer i sin tur underlätta för de äldre som vill bo kvar hemma istället att läggas in på en vårdavdelning.
 

[1] Källa: www.reuters.com

[2] Källa: http://www.dagensmedicin.se
 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton