Med mobilen som plånbok

Publicerad: 2015-09-18 09:23 | Kategorier:

Kontantanvändningen fortsätter att minska och steget efter att betala med kort är att använda mobilen. Nu slåss bjässarna om att hitta den bästa lösningen – och gäller att vara snabbt ute med sin lösning för att sätta en standard.

Det är numera ytterst ovanligt att det inte går att använda kreditkort när man ska betala för en vara eller tjänst i Sverige. Det är till och med så att det på vissa ställen inte går att använda kontanter längre.

Men behöver vi verkligen plocka fram ett plastkort för att göra betalningen – varför inte använda mobilen, som ju ändå redan ligger i handen?

– Det är ju väldigt enkelt att dra ett kreditkort och knappa in sin kod. Ska man få konsumenter att gå över till att betala med mobilen istället så krävs det att kan ske på ett sätt som är ännu enklare än att använda kort, säger Lars Arvidsson, Head of Sales & Business Partnering på Ericssons avdelning för M-commerce.

Nya terminaler på gång
Hittills har det gått trögt att få konsumenter att gå över till mobilbetalningar, men nu kan en förändring vara på gång. De nya betalterminalerna för kort är nämligen utrustade med NFC-teknik (Near Field Communication protocol). Den gör att man varken behöver dra kortet i kortläsaren eller knappa in sin kod, det räcker att hålla kortet mot dosan. NFC används dessutom redan i mobiler och snart kommer vi att se tekniken i fler produkter.

– Förutom mobilen kommer det andra lösningar som bygger på NFC-teknik för betalningar, som armband och smarta klockor. Vi ser även hur andra accessteknologier börjar spridas, så vi får se vad konsumenten väljer, säger Lars Arvidsson.

Apple använder NFC-teknik för sin Apple Pay-tjänst som lanserades i USA förra året. Den 10 september i år blev Googles lösning möjlig att använda i USA och Samsung har sin variant på gång. Även Microsoft är inne och tampas om tätpositionen i den mobila betalningsvärlden.

Opererar in betalchip
Men är inte det allra enklaste att slippa betalningsutrustning helt och hållet och istället sköta det via ett inopererat chip i handen? Sagt och gjort – i Stockholm finns nämligen föreningen BioNyfiken, vars hugade medlemmar har tagit hjälp av tatuerare för att operera in chip under huden. I nuläget har de har allt från sitt träningskort till passerkort på chippet, och föreningen menar att många visat intresse för att få ett chip inopererat.

Lars Arvidsson spekulerar i hur betalningar via ett chip kan komma att se ut i framtiden:
– I dagens läge sparas informationen om mobilbetalningarna som regel på ett enda chip i telefonen. Det är möjligt att vi i framtiden istället har ett sådant chip inopererat i handen och att vi då kan använda fingeravtryck för autentisering. För att en sådan lösning ska få spridning krävs dock att ett antal frågetecken kring säkerhet och integritet reds ut.  

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton