Ljus framtid för smarta led-lampor

Publicerad: 2015-09-15 10:30 | Kategorier:

Allt fler prylar, både på kontoret och i hemmet, blir smarta. Lampor är inget undantag, både Philips och Ilumi säljer led-lampor som kan styras med mobilen. Nu satsar även Ikea på att ta fram en egen variant.

Sedan ett par år tillbaka finns flera olika lösningar för de som vill skräddarsy ljuset från lampor. En av de första smarta lamporna som lanserades var Philips Hue och den var länge marknadsledande. Via en extern dosa, en så kallad brygga, kan upp till 50 lampor länkas samman med en smartphone eller surfplatta. Sedan går det att anpassa ljuset efter sina preferenser.

Valmöjligheter finns det ingen brist på, du kan välja mellan 16 miljoner (!) olika nyanser beroende på stämningen du vill uppnå. Men det går även att välja någon av de förprogrammerade valen; ”reading” ger det optimala ljuset att läsa i, ”relax” bjuder på avslappnande varmt sken och ”concentrate” sägs vara optimalt för den som vill främja koncentrationen på exempelvis ett kontor. Med din smartphone eller surfplatta kan du dessutom ställa in att de ska larma genom att blinka en förutbestämd tid eller när du får ett mail.

2014 fick Philips Hue konkurrens av kickstarter-projektet Ilumi, vars smarta led-lampor har flera fördelar. Dessa lampor kopplas upp via bluetooth istället för via trådlös wifi. Därmed behövs inte en extern dosa, den så kallade bryggan, för att länka samman dem. Ilumis lampor kommunicerar sinsemellan och begränsas därför inte till en bryggas räckvidd, som Philips Hue gör.

Ännu hårdare lär konkurrensen bli framöver, då ryktet gör gällande att även Ikea just nu utvecklar en smart lampa som styrs med en app. Exakt vad funktionerna hos lampan blir är i dagsläget inte officiellt, men den kommer med största sannolikhet att lanseras det närmsta året. [1]

Källa

[1] http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/article3924527.ece

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton