Cykla säkert i höstmörkret

Publicerad: 2015-09-14 09:00 | Kategorier:

Att cykla till och från jobbet är ett smart sätt att få extra motion i vardagen. Med dessa smarta hjälpmedel kan du cykla säkert även när höstmörkret faller.

Att cykla till och från jobbet är ett smart sätt att motionera i vardagen utan att förlora allt för mycket tid med familjen. Dessutom är det bra för miljön. Statistik visar att så mycket som var femte svensk cykelpendlar.

Cykel som jobbförmån
Men det är inte bara utövarna som är positivt inställda till denna trend. Även arbetsgivare har noterat hälsofördelarna. Flera arbetsgivare har därför valt att uppmuntra detta genom att erbjuda sina anställa fri cykel som förmån. I Göteborg stad inleddes 2014 ett försök där två olika alternativ erbjöds de anställda. De som ville fick välja mellan att få ett cykelbidrag motsvarande 2/3 av cykelkostnaden eller att själva bekosta en personalcykel via en månadsavgift. [1]

Hjälm med blinkers
Och visst inbjuder sommarens behagliga temperatur och ljusa dygn till cyklande. Men nu närmar sig hösten och med den faller mörkret allt snabbare. Då är det viktigt att ägna säkerheten en extra tanke.

Cyklister är extra utsatta vid svängar, eftersom cyklar som bekant saknar blinkers. Detta problem ville skaparna bakom cykelhjälmen Lumos råda bot på. Därför skapade de en prototyp på en hjälm med både inbyggda blinkers och bromssignal. Hjälmen gjorde stor succé när de sökte finansiering via crowdfunding, och närmare åtta miljoner kronor drogs in. Hjälmen beräknas vara ute för försäljning till allmänheten under första halvåret 2016 och har ett preliminärt pris på motsvarande cirka 1 400 kronor.

Volvo lanserar reflexspray
Känner du för att förstärka din synlighet i trafiken ytterligare? Då ska du spana in reflexsprayen från svenska företaget Albedo 100. Den sprayas på cykeln, kläderna eller annan yta och är helt osynlig för ögat i dagsljus. När mörkret sedan faller fungerar den på samma sätt som en vanlig reflex. Mångsidigheten hos sprayen har inte gått Volvo förbi, som i samarbete med en brittisk designfirma nyligen lanserat den i Storbritannien under namnet Life spray. I Sverige kan du köpa sprayen i flera webbshoppar. En flaska kostar cirka 180 kr och räcker till omkring 100 sprayningar.

Läs mer om Lumos här

Läs mer om Albedo 100 reflexspray här

[1] Källa statistik:
http://www.cykelsmart.se/wp-content/uploads/2014/11/Cykelrapport_SvenskCykling_2014_WEB.pdf


 

 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton