Busringaren som blev digital entreprenör

Publicerad: 2015-10-26 09:51 | Kategorier:

När han inte pratar i radio, skriver böcker eller pratar om den digitala revolutionen i podcasten Digitalisterna, så är han en av Sveriges största prylnördar. Möt Kjell Eriksson – mannen som håller på med drönarracing och har Sveriges smartaste sommarstuga.

Den som lyssnade på radio runt millennieskiftet kan inte ha undgått Kjell Eriksson då han under pseudonymerna Kjelleman, DumKjell och Kjell ger igen blev rikskändis med busringningar i radioprogram som Pippirull och Morgonpasset.
Men sedan dess har det hänt mycket. För tio år sedan lämnade han den Sveriges Radio, och i dag jobbar han som egenföretagare – något han trivs mycket bra med.

– När man varit anställd i tolv år och plötsligt släpps ut öppnas en ny värld. Utanför de där murarna finns hur mycket möjligheter och kontakter som helst. Det är som när en pensionär åker Viking Line och ser buffén för första gången, säger Kjell Eriksson, och fortsätter:

– Jag har gjort så mycket roliga grejer de senaste tio åren. Jag gillar att vara kreativ, att hitta på saker, och det ingår ju i entreprenörskapet.

Ser fördelar med digitala revolutionen
I dag består Kjell Erikssons arbetsliv av en rad olika saker. Han jobbar med kommersiell radio, han har skrivit en hyllad självbiografi och just nu är han högaktuell i Telias nya podcast Digitalisterna.

– Podcasten handlar om ett intressant ämne. Vi har svävat in i en digital tidsera som berör mänskligheten på alla plan, men kanske i synnerhet oss företagare. Den digitala revolutionen bygger system som gör att den lilla företagaren nu kan konkurrera med de större företagen på ett sätt som tidigare inte var möjligt, säger Kjell Eriksson.

Själv har han rent privat en komplex relation till podcasts:

– Podcasts är en jättebra uppfinning men när man jobbar som producent gör man så mycket program att man inte hinner ta del av andras. Dessutom blir man lite yrkesskadad, man tänker hela tiden att de borde ha klippt bort saker eller gjort det annorlunda. Jag lyssnar gärna på ett avsnitt här och ett där, men jag kan inte påstå att jag följer någon podcast slaviskt. Däremot har jag alltid P1 på hemma. Den där rösten i lådan är ett trevligt sällskap.

Drönarflygning och smart sommarstuga
En för många okänd sida av Kjell Eriksson är hans enorma prylintresse. Han älskar att flyga drönare och har tillsammans med några vänner ett produktionsbolag som sysslar med drönarfilmning. Dessutom bygger han egna drönare – som han använder till racing.

– Det är helt otroligt roligt. Man bygger sin egen drönare, sedan träffas vi på en stor äng och sätter ut hinder. Och sedan kör man. Det är lite som att spela tv-spel, fast på riktigt. Det är oslagbart.

Som om drönarna inte vore nog har Kjell Eriksson dessutom en förkärlek till smarta hem. Nyligen skaffade han en sommarstuga, som han genast började göra om till en smart sådan.

– Jag kan dra igång elementen på distans, jag ser temperaturer och kan följa webbkameror från stugan. Min brorsa sa på skoj att jag snart inte behöver åka dit längre, för jag kan uppleva stugan hemifrån. Men jag ser så mycket möjligheter för smarta hem, jag tror verkligen att det kommer slå igenom på bred front.

FAKTA:
Namn: Kjell Eriksson
Ålder: 39 år
Yrke: Entreprenör
Instagram: @kjellemansinsta
Hemsidor: Kjelleman.se och dronesweden.se

Här kan du lyssna på podden Digitalisterna:
Itunes
Acast

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton