Sensorer nya träningshjälpen

Publicerad: 2015-10-05 14:39 | Kategorier:

Genom att använda sensorer på kroppen eller i kläder kan idrottare få koll på sina svagheter – och därmed möjligheter att förbättra prestationerna. Nu lanseras ett svenskutvecklat system för rörelseanalys som till en början kommer att användas som en digital vasaloppscoach.

Fotbollslaget Seattle Sounders FC har haft framgångar på sistone, något som enligt klubbdirektören åtminstone delvis beror på de hela tiden håller koll på sina spelare – ända ner på detaljnivå. Med sensorer på kroppen mäts spelarnas hjärtverksamhet, ämnesomsättning och beredskap i centrala nervsystemet. Det gör bland annat det går att avgöra vilka som är i bäst form för en match. [1]

Likaså lär det ha varit mätdata från träningar som gjorde att den tyske tränaren plockade in just mittfältaren Mario Götze i slutminuterna av VM-finalen 2014. Götze som sedan avgjorde matchen med ett mål i 113:e minuten. [2]

Upptäcker hjärtproblem
På lite närmare håll hittar vi Blekingeklubben Mellby IF, vars spelare utrustades med elektroder på kroppen för att göra 24-timmars-EKG. Något som gav resultat.

– BodyKom EKG testades på Mellby IF. Ett problem upptäcktes och den spelaren skickades till sjukhusets hjärtklinik, säger Anders Björlin, vd på Kiwok som arbetar med mobila vårdlösningar och förklarar:

– När man pressar systemet finns det alltid en risk att det lossnar plack som forsar runt i blodet. En idrottare ska kunna ha en puls på 180-200 och fortfarande ha regelbundna hjärtslag. Med de här mätningarna går det att upptäcka tidiga tecken på hjärtproblem.

Vad som orsakar plötslig hjärtdöd hos idrottare vet man inte så säkert, och ett skäl till det kan vara att man helt enkelt saknar mätdata. Anders Björlin menar att alla idrottare som tävlar i de högre klasserna borde göra ett 24-timmars EKG en gång om året.

– Då ökar chansen att upptäcka fel som har uppstått under år av intensiv träning. Men detta kan också med fördel användas på icke-idrottare som misstänks ha hjärtproblem. Det kan utesluta många sådana misstankar, vilket gör att resurserna kan fokuseras på de som verkligen har problem.

Coachar längdåkare
I höst lanseras en ny produkt inom området; en ”digital vasaloppscoach”. Den kommer från det svenska företaget Wememove, en avknoppning från forskningsinstitutet SICS Swedish ICT. Vd:n Christer Norström kallar sig själv ”pappa till idén” och beskriver tekniken:

– Via ett pulsbälte som kompletterats med rörelsesensorer strömmar data till mobilen och vidare till molnet. En app gör beräkningar på datan och det går lätt att se om du till exempel har svårt att få tryck i stavtagen eller om du åker ”yvigt”.

I den tillhörande appen görs en analys av åkningen och åkaren får tips om vad som kan förbättras, precis som från en livs levande coach.

Även för rehab och hästar
Med de individuella målen inmatade i appen tar nästa steg vid: att kontrollera att åkaren uppnår målen under träningen. Om det utifrån målen åks exempelvis med för lite kraft eller för yvigt kommer mobilen att säga till. I realtid, direkt under träningen.

– Det här är inget som ska vara förbehållet eliten, vi riktar oss till de ambitiösa motionärerna. Men man behöver inte nödvändigtvis åka Vasaloppet för att använda den.

Längdåkningen är den första tillämpningen av tekniken, och Christer Norström berättar att den mycket väl går att applicera på rörelser inom andra områden.

– Vi har givetvis tittat på hur den skulle kunna användas inom löpning, men även gruppträning och rehab. Vi har faktiskt även sett att den skulle kunna vara användbar för hästar.

Sensorer mäter seniorernas hälsa

Nu gör Telia en aktivitetsstudie där 3 000 personer över 65 år gamla, bära sensorer som visar hur mycket de rör sig till vardags. Det blir en första grund till övergripande hälsofrämjande råd och åtgärder.
Läs mer

Aktivitetsstudien görs på plattformen för Telia HomeCare. En plattform som skapar ett personligt konto med möjlighet att koppla på massor av olika sensorer för vård och omsorg på distans. Resultatet kan man lätt dela med sig av.
Här kan du läsa mer om HomeCare>

[1] Källa:
[2] Källa:

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton