Frigör medarbetarna med virtualisering

Publicerad: 2015-10-20 10:22 | Kategorier:

Det mobila kontoret förutsätter att medarbetarna kan få tillgång till företagets information oberoende av tid och plats. Men istället för att bygga mobila appar och webblösningar kan företaget med så kallad VDI-teknik virtualisera den befintliga strukturen, vilket är både billigare och säkrare.

En undersökning visar att 70% av företagen vill ge medarbetarna möjlighet att jobba mobilt. Detta väcker ofta frågor kring säkerhetsrisker, kostnader och förändrade arbetssätt. Ska folk lagra känsliga data i sina surfplattor nu? Måste vi bygga appar till företagets alla funktioner? Svaren på dessa frågor är: nej!

Virtualisering med VDI, Virtual Desktop Infrastructure, gör att i princip vilken enhet som helst kan bli ett fönster in till företagets it-infrastruktur – utan att behöva appifiera applikationsparken, och inte heller behöver data lagras utanför företagets servrar.

– Virtualisering handlar om att alltid ha tillgång till sin arbetsyta oavsett mobil enhet, säger Mille Beckman, Concept Manager för Telia Mobility Management och förklarar:

– Det har blivit en viktig strategisk fråga om hur framtidens arbetsplats ska se ut. Det handlar om att göra det möjligt för anställda att kunna nå information oavsett plats och tid. Att mobilen eller surfplattan, likt din PC, kan bli en arbetsplats.

Virtualisering säkrare och enklare
De flesta företag har ett bagage i form av it-infrastruktur, specialutvecklade program eller andra inarbetade lösningar som kan vara både dyrt och krångligt att appifiera eller göra webbaserade. Det här leder till att övergången till ett mobilt arbetssätt, eller att kunna erbjuda de anställda ”bring your own device”, blir svårare.

– Utifrån it-perspektivet kan virtualisering både vara billigare och säkrare eftersom programmen körs på en central server och inget behöver lagras på den mobila enheten. För användaren är det bästa möjligheten att bli uppkopplad på vilken enhet som helst oavsett plats, och därmed slippa släpa runt på en dator, säger Mille Beckman.

På surfplattan når användaren både sina privata applikationer och sina säkra företagsappar (längst ner på den högra skärmen). Via en företagsapp kommer man enkelt åt sin traditionella företagsyta (den vänstra skärmen).

Inget nytt under solen?

Den som hängt med ett tag undrar kanske varför virtualisering dyker upp ”igen” just nu. På 90-talet var virtualisering populärt men av helt andra anledningar; hårdvaran och uppkopplingarna var mycket dyrare. I början av 2000-talet svängde pendeln.

– I upphandlingsdramatiken efter it-kraschen skulle allt outsourcas och då var det enklare att upphandla en device istället för själva funktionen. Nu har det återgått till att handla om vad användaren behöver för tjänster snarare än själva hårdvaran, säger Mille Beckman.

Det mobila arbetssättet innebär också att organisationen behöver tänka på ett nytt sätt, menar Mille:

– Om man ska kunna bli mobil på arbetet så måste företaget ha anställningsformer som möjliggör det. Man måste fundera över vad som är arbete. Är du anställd för att utföra ett uppdrag eller för att sitta på kontorsstol?

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton