3D-utskrifter förväntas öka i vården

Publicerad: 2015-10-20 10:47 | Kategorier:

Det kommer allt fler nyheter om framgångar med 3D-utskrifter inom vården. Vi läser om allt från implantat och till mediciner som skrivits ut. Men i Sverige lär det dock inte dyka upp några 3D-skrivare på apoteken, enligt Läkemedelsverket.

Enligt analysföretaget Gartner är det inom vården extremt höga förväntningar på utvecklingen av 3D-utskrifter av ”medicinsk utrustning”. Gartner spår att resultatet av denna utveckling kommer att synas på många håll inom två till fem år.

Ett av de givna användningsområdena är enligt Gartner att skräddarsy höft- och knäimplantat. Dessa operationer är en mångmiljardindustri, och tester har visat att individanpassade implantat ger kortare läkningsprocess, bättre funktion och säkrare operationer.

Lite längre fram, någon gång år 2020-2025, räknar de med att vi kommer att få se ”bioprinting” på bred front inom vården. Redan i dag är det möjligt att skriva ut celler, proteiner, dna och mediciner, men det är en mer krävande teknik och hantering än exempelvis implantat. [1]

Accepteras av kroppen
3D-utskrifter har en given plats på SLL Innovation inom Stockholms läns landsting. På Södertälje sjukhus har de nyligen installerat en ny skrivare som kan använda ”biokompatibla” material, det vill säga material som accepteras av kroppen.

– Vår första produkt är ett böjt rör som används vid trakeostomier, alltså när man gör en öppning och fäster ett rör på halsen, berättar Olle Hillborg, innovationschef på Stockholms Läns Landsting.

De har också börjat skriva ut en så kallad dysfagi-kopp, det vill säga ett hjälpmedel för patienter med svårigheter att svälja.

Höga kostnader
Olle Hillborg ser stora möjligheter med såväl nya utskriftsmetoder som nya material. Men det är än så länge en relativt ung teknik, och därmed handlar det fortfarande om relativt höga kostnader för de avancerade maskinerna.

– Det är ju inte otänkbart att en 3D-skrivare kan tillverka exempelvis revben av ett bättre material än det egna skelettet. Det finns värstingmaskiner som är ruskigt bra – men de är otroligt dyra. För att det ska kunna få en bredare spridning måste teknikutvecklingen komma längre så att priserna sjunker drastiskt.

3D-utskrivet läkemedel
Även inom medicinområdet är 3D-utskrifter hett. I somras godkändes i USA det första läkemedlet som tillverkats av en 3D-skrivare och det är epilepsi-medicinen Spritam. Den kommer att göra det möjligt att få in höga doser i en enda tablett, som sedan löser upp sig direkt när den kommer i kontakt med vätska. Den ska börja säljas i USA i början av 2016, men om de väljer att lansera den i Europa kommer det att dröja några år.

Tillverkning av mediciner är – naturligt nog – kringgärdad av stränga regler för att man ska kunna garantera kvalitet och funktion.

– Det ställs oerhört höga krav på läkemedelstillverkarna när det gäller kontroll och kvalitetsgranskning, så därför är det osannolikt att till exempel tänka sig 3D-skrivare på apoteken som tar fram tabletter, säger Emil Schwan, läkemedelsinspektör på Läkemedelsverket.

Teoretiskt sett skulle man också kunna göra mindre serier av läkemedel, eller till och med helt individanpassade, men Emil Schwan är tveksam till att det kommer att göras i praktiken.

– Varje ny serie måste analyseras och godkännas, så gör man ett stort antal mindre serier så ökar förstås analyskostnaderna för läkemedelsföretaget, säger han.

[1] Källa

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton