Så kan ditt företag hjälpa människor på flykt

Publicerad: 2015-11-24 09:30 | Kategorier:

Över 60 miljoner människor i världen är på flykt från krig och förföljelse, och siffran fortsätter att stiga. Ditt företag kan ta ansvar för att hjälpa till att rädda liv och lindra lidande genom att göra en riktad insats eller skänka pengar på ett smart sätt.

I början av september publicerades bilden på den livlösa 3-åringen Alan Kurdi, en syrisk flykting som drunknat under en livsfarlig båtfärd och vars kropp spolats upp på en strand i Turkiet. Bilden väckte starka känslor hos människor världen över och fick många att till slut öppna ögonen och börja agera.

I Sverige har det sedan dess anordnats flera stödgalor, och både privatpersoner och företag har på olika sätt bidragit för att lindra lidandet i krisen. Ett exempel är stockholmsföretaget B3IT Connexions som ställde in en Italien-resa och skänkte hela resekostnaden, 400 000 kronor, till välgörenhet.
Storföretaget SCA har fraktat hygienprodukter som blöjor och bindor till olika flyktingläger, och på contentbyrån Spoon Publishing erbjuds de anställda att använda två av veckans arbetstimmar till volontärarbete.

Företagsgåva kan skattas privat
Men det finns också andra sätt att hjälpa människor på flykt. Ett av de enklaste sätten är att skänka pengar till hjälporganisationer med ett så kallat 90-konto, exempelvis Röda Korset, UNHCR eller Amnesty.

Men det finns några saker att tänka på som företagare för att så mycket av pengarna som möjligt ska gå till rätt ändamål.

– Att ge en gåva direkt från sitt företag till en hjälporganisation kan få negativa skattekonsekvenser. Gåvor är inte en avdragsgill kostnad och praxis säger dessutom att ägaren till ett fåmansföretag kan beskattas som att han eller hon har gett bort pengarna privat, säger Jan Schütz, skattejurist på revisionsbyrån PWC.

Privat gåva ger skattereduktion
Det finns alltså ingen skattemässig fördel med att skänka pengar direkt från sitt företag jämfört med att skänka som privatperson. Tvärtom kan det vara ett bättre alternativ att skänka pengar privat då det ger en skattereduktion på 25 procent av gåvobeloppet om det totalt under året är mellan 2 000 och 6 000 kronor.

– För att få en skattereduktion måste man skänka pengarna till en godkänd mottagarorganisation, och de flesta kända väletablerade är det. Gåvobeloppet kommer att rapporteras in till Skatteverket från mottagaren och automatiskt hamna på deklarationsblanketten nästa år. Har du skänkt 6 000 kronor minskas din skattepliktiga inkomst med 1 500 kronor, och du har alltså fått ”en slags rabatt” på att skänka pengar, säger Jan Schütz.

Ge bort utdelning skattefritt
Reglerna om skattereduktion för privatpersoner gäller åtminstone året ut, men om regeringens budgetförslag går igenom kommer avdraget att slopas från och med 1 januari 2016.

Om du då ändå vill ge bort pengar, eller ge mer än 6 000 kronor, finns ytterligare en möjlighet. Då kan du som ägare av börsnoterade aktier, eller aktier i ett fåmansföretag välja att avstå från hela eller delar av en kommande utdelning. Vinsten kommer att beskattas som vanligt i bolaget, men utdelningen blir skattefri om man ger bort den direkt till välgörenhet. Jan Schütz förklarar hur förfarandet ska gå till:

– För att slippa skatten på utdelningen på börsnoterade aktier gäller det dock att minst en vecka innan årsstämman anmäla till sin bank eller fondkommissionär att man vill ge bort rätten till hela eller delar av sin utdelning till en hjälporganisation. Då betalas utdelningen direkt till organisationen, som tar emot den skattefritt. Eftersom skatten på utdelningen annars är 30 procent kan du ge bort 1430 kronor för ”kostnaden” av 1 000 kronor.*


Fotnot: *På samma sätt fungerar det om du har aktier i ett fåmansföretag även om skattesatsen på utdelningen skiljer sig åt. Däremot är den minst 20 procent så du kan ge bort 1 250 kronor för ”kostnaden av 1 000 kronor. Eftersom det är viktigt att allt sker i rätt ordning och att alla formaliahandlingar upprättas på rätt sätt, bör du diskutera med din revisor eller skatterådgivare hur du ska gå tillväga.
 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton