Så blev kyrkans orgel uppkopplad

Publicerad: 2015-11-18 13:01 | Kategorier:

M2M kan ha många användningsområden – till exempel att övervaka temperatur och luftfuktighet vid en kyrkoorgel och på så sätt förebygga skador på det känsliga instrumentet.

Upp i en park vid Hornstull i Stockholm tronar Högalidskyrkan, som färdigställdes för drygt 90 år sedan. Den stora orgeln är yngre, men har ändå nästan 50 år på nacken – och den är ett känsligt musikinstrument.

– Om det blir många temperatursvängningar eller hög luftfuktighet riskerar den snabbt att bli ostämd. Den mår överhuvudtaget inte bra av ett sådant klimat, säger Per Alm, vaktmästare och fastighetsansvarig vid Högalidskyrkan.

Lättare att hålla koll
En fungerande orgel är en viktig förutsättning för kyrkans verksamhet eftersom kyrkomusiken har stor betydelse i många av aktiviteterna. Att ha den avstängd för reparation är något man vill undvika i det längsta.

Per Alm berättar att de tidigare har använt termometrar och fuktgivare på olika ställen i kyrkan för att kunna håll koll på klimatet manuellt, men att de nu har hittat en enkel lösning på problemet med hjälp av M2M.

– En av vinsterna är att vi slipper gå och läsa av på de olika ställena hela tiden, och dessutom blir det lättare att följa alla svängningar, säger han.

Avisering vid förändringar
Det han har gjort är att placera ut sensorer som automatiskt övervakar temperatur och luftfuktighet, och därefter rapporterar värdena till en webbportal. I systemet ingår också möjligheten att få sms om mätvärdena förändras alltför mycket.

Per Alm har även testat att sätta boxar i bergrummet under kyrkan, i en kulvert mellan prästgård och församlingshus samt i två andra utrymmen.

– Men det är vid orgeln som det är mest intressant att slippa gå och hålla regelbundet kontroll manuellt, eftersom den är mest känslig.

Ersätter manuella insatser
Johan Öberg, marknads- och partneransvarig för TeliaSoneras M2M-grupp, berättar att M2M-tekniken kan användas i många olika sammanhang.

– Ett användningsområde som ligger nära tillhands är att övervaka klimatet i ett serverrum. Högalidskyrkans orgel är kanske inte den primära tillämpning man tänker på, och jag är säker på att M2M kommer att hitta in i många verksamheter framöver på sätt vi idag inte kan tänka oss. Tekniken förenklar sådant som annars skulle ha krävt manuella insatser, och det är mycket värdefullt i många företag och organisationer, säger han.


Mer om lösningen:
Lösningen heter Telia M2M-in-a-box och är framtagen med syftet att göra det enklare för företag och organisationer att på ett smidigt sätt dra nytta av M2M-tekniken utan att behöva investera i stora och kostsamma it-projekt.

Det är dessutom lätt att komma igång. levereras är ett färdigt paket med sensorer som kan samla placeras ut för att in data om temperatur, luftfuktighet, rörelser och positionering. De uppgifter som samlas in kan man följa i realtid genom en webbportal. Det finns även ett aviseringssystem via sms, så att det skickas en sms-avisering om det har skett förändringar i mätvärdena.

M2M in a box kan användas inom en rad olika branscher och områden:

  • En kommun kan till exempel lägga sensorer i snöplogningsfordon för att säkerställa att vägarna plogas som de ska.
  • Matbutiker kan använda tjänsten för att mäta temperatur och luftfuktighet i kyldiskarna.
  • Byggföretag kan lägga sensorer i maskinerna på en byggarbetsplats och få avisering om det flyttas utanför ett visst område.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton