Ny rapport: Så använder vi internet

Publicerad: 2015-11-24 11:02 | Kategorier:

Nu har årets version av den viktiga rapporten Svenskarna och internet släppts, och den visar tydligt hur befolkningens internetanvändande ser ut. I år ser vi bland annat att internet är populärt även hos 2-åringar och att filmtittandet har vuxit lavinartat.

Det är IIS, Internetstiftelsen i Sverige, som varje år kartlägger internetanvändningen hos svenska befolkningen och hur den förändras från år till år. Rapporten Svenskarna och Internet ger samtidigt insikter som är värdefulla för exempelvis företag och politiska makthavare.

Används även av små barn
Årets undersökning visar att 93 procent av Sveriges befolkning har tillgång till internet, men samtidigt är det hela 200 000 av dessa som inte nyttjar det över huvud taget.
Vi använder i snitt internet 21 timmar i veckan, varav 8 timmar av dessa är via mobilen. Och användandet har krupit ner i åldrarna – hela 67 procent av 2-åringarna använder internet; 32 procent gör det dessutom dagligen.

Filmtittandet har exploderat
Förra året var det musiklyssnandet via nätet som fått en kraftig ökning, i år är det filmtittandet på nätet som har exploderat. Nu uppger 70 procent av internetanvändarna att de tittar på film och video på internet, en siffra som låg på 52 procent förra året. Värt att notera är att hela 40 procent av dessa betalar för att titta på film på nätet.

Motsägelsefulla siffror för e-handel
I årets undersökning anger, något förvånande, färre än förra året att de köper saker eller tjänster via nätet; siffran har sjunkit från 85 procent av internetanvändarna förra året till 79 procent i år. Denna minskning uttrycks det dock tvivel kring av många, då den nyligen släppta E-barometern tvärtom visat att e-handelns tillväxt ökar stadigt.

Går att söka i rapporten
Övrig statistik värd att nämna är att 92 procent av svenskarna har en dator och 59 procent en surfplatta i hemmet. 97 procent har en mobiltelefon och 77 procent en smartphone. Mer information finns i rapporten, som det även går att söka i utifrån ämne.
Den finns att ladda ner som pdf här.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton