Företag och föräldraledig – så funkar det

Publicerad: 2015-11-24 09:12 | Kategorier:

Det första året med en bebis brukar vara en tid kantad av av blöjbyten, spyor och dålig nattsömn. Men det kan samtidigt vara det perfekta tillfället att bli entreprenör. Så här gör du för att starta ditt drömföretag under föräldraledigheten.

Barn bra för business
När barn kommer in i livet händer något. Då börjar man fundera över tillvaron – och många väljer att starta eget.

– Det är inte så konstigt egentligen, det är ju då man får perspektiv på sin vardag. Det är inte när man sitter på jobbet med stress och pistolen mot huvudet som man är som mest kreativ. Under föräldraledigheten ställs man också inför nya problem som man inte haft tidigare, vilket gör att man hittar lösningar som kan bli till affärsidéer, säger Emma Pihl, entreprenör som skrivit boken ”Grattis! En bebis och ett drömjobb”.

Själv fick hon dålig hållning under sin graviditet och märkte att utbudet av hjälpmedel inte var tillräckligt. Snart hade hon startat Posture, ett företag som säljer produkter för bättre hållning.

– När man är föräldraledig har man sällan tid att göra något, men man har ofta utrymme för tankar, till exempel under en barnvagnspromenad. Jag är rastlös person och var inte sugen på att göra ingenting. Så jag passade på att ta tag i det här.

Hitta rätt grej
En viktig grej för att framgångsrikt starta företag är att göra det inom ett område som känns genuint roligt, menar Emma Pihl.

– Det blir som en andra baby, så det måste vara något man vill lägga sin tid på. För tid kommer man behöva lägga i början. Jag tror också att man måste se det som sin egen tid. Om det ska vara någon idé att starta eget ska det vara något man uppskattar att göra, att det blir ens egen tid – precis på samma sätt som vissa gillar att träna eller baka surdegsbröd, säger hon, och fortsätter:

– Men har man bara en bra idé så är det bara att sätta igång. Det finns en klassisk fallgrop där man tänker att man ska vänta tills barnet blir större. Men det blir bara svårare. Så mitt bästa tips är att börja direkt!

Viktigt att ha koll på reglerna
Rent juridiskt finns det några saker att tänka på för den som vill starta företag under föräldraledigheten. Man kan nämligen inte få föräldrapenning och jobba på en och samma gång. Därför är det viktigt att höra efter med Försäkringskassan vilka regler som gäller innan man sätter igång.

– Man får inte ha ersättning från två håll samtidigt. Men som jag ser det kan man ju planera sitt företag i huvudet medan man är föräldraledig, och sedan tar man tag i att starta det så fort man får göra det, säger Emma Pihl, och fortsätter:

– Sedan finns också möjligheten att inte vara föräldraledig på heltid. Man kan vara det på 75, 50 eller 25 procent och kombinera det med sitt företag. Det finns många sätt.

TIPS!
Emma Pihls tips för dig som vill starta eget:

1.Skilj på hemma och jobbet
Att ha en arbetsplats underlättar – särskilt under småbarnsåren. Ska du inleda varje arbetspass med att städa i två timmar bli det aldrig bra. Ta dig till ett café eller biblioteket.

2. Börja NU!
Det är lätt att hitta anledningar till att skjuta upp sitt företagande. Men det kommer inte göra dig lycklig. Om du vill driva företag – sätt igång så snart du kan! Upprätta en affärsidé och börja sälja.
3. Våga prioritera dig själv
Du är ingen dålig förälder för att du gillar företagande. Vissa lägger sin tid på träning, andra på läsning – och vissa gillar att förverkliga sina drömmar.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton