Den digitala arbetsplatsen allas ansvar

Publicerad: 2015-11-23 11:35 | Kategorier:

När it blir en allt mer integrerad del av hela företaget måste it-avdelningen avlastas av andra delar av företaget. Att utveckla en mobil och digital arbetsplats är inte främst en fråga om teknik, det handlar framför allt om den filosofi som behöver genomsyra alla delar av organisationen.

I digitaliseringsprocessen som just nu pågår på många företag har it-avdelningen fått ett allt större ansvar. Om företaget ska jobba mer mobilt så är det väl upp till it-folket att fixa rätt teknisk utrustning, utarbeta teknikpolicys och ge medarbetarna support? Inte riktigt.

– It-avdelningen sitter i en rävsax på många stora bolag, säger Mille Beckman som är Concept Manager för Telia Mobility Management. Han förklarar:

– De nya digitala användarbeteendena behöver stöttning från olika delar av verksamheten. It-avdelningen har inte budget för att klara det själva. Och dessutom är budgeten satt efter kostnaderna på den tekniska utrustningen, inte på effekterna av den. ROI, return on investment, kan man räkna, men det är svårare att mäta nöjdhet.

Outsourcing problem för innovation
Ett annat problem är att många företag inte har en egen it-avdelning, vilket försvårar vid förändringsarbeten.

– Ofta outsourcar man it-miljön, och jag har svårt att tro att man skriver in saker som ”strategier för att möta bring-your-own-behaviour-trenden” i sina femåriga avtal, säger Mille Beckman.

Han tror att många företag överlag tänker externt när de tänker mobilitet.

– Utåt sett mot kunderna har företaget kanske en jättebra responsiv sajt, för där är det marknadsavdelningen som tar kostnaderna. Men internt är det it:s ansvar och de saknar ofta en budget för att göra bra användbarhetslösningar för de anställda.

Bristande flexibilitet konkurrensnackdel
Samtidigt har digitaliseringen gjort att allt fler anställda värdesätter den flexibilitet som utvecklingen gett möjlighet till, och i förlängningen blir detta en konkurrensfaktor för arbetsgivare.

Av kontorsplatsföretaget Regus undersökning med 20 000 chefer och företagare i 95 länder framgår att 67 procent skulle tacka nej till en anställning om de inte fick möjlighet att jobba flexibelt. [1]

Det finns alltså en risk att företagen missar kompetens om de inte lyckas skapa en attraktiv mobil arbetsmiljö. Samtidigt vill de flesta företag jobba mer mobilt, men traditionella strukturer och föreställningar om arbete hindrar.

– Mycket handlar om att ledare måste ha ett annat sätt att se på arbete. Är arbetet att sitta vid datorn och producera dokument? Eller är det vad du tillför organisationen? Frågeställningarna om hur man skapar framtidens digitala arbetsplats ska inte utgå från tekniken utan har många olika ingredienser – där alla delar i företaget är viktiga, säger Mille Beckman.

Källa:
[1] http://news.cision.com/se/regus/r/flexibelt-arbete-minskar-kostsam-personalomsattning,c9525665
 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton