Redo för framtidens kontor?

Publicerad: 2015-03-17 13:49 | Taggar: Att jobba mobilt Kategorier:

Trenden är tydlig: allt fler företag väljer aktivitetsbaserade arbetsplatser snarare än traditionella arbetsplatser där medarbetarna får egna kontor eller skrivbord. Konsekvensen? Att allt fler människor behöver IT-stöd för mobilt arbete - innanför kontorets fyra väggar.

Både Tetra Pak i Lund och Försäkringskassan i Stockholm har gjort det, berättar tidningen Fokus: de har valt att sitta aktivitetsbaserat. Man utformar då kontoret med olika typer av ytor för olika typer av arbete snarare än att medarbetare får ett eget kontor eller skrivbord som bas. En drivkraft för detta är den låga beläggningen för skrivbord - ofta 30 till 35 procent. Det gör att det finns pengar att spara genom effektivare kontorsutformning. En annan är att förbättra förutsättningarna för samarbete.

Hur det ser ut
Typiskt sett är ett aktivitetsbaserat kontor väldigt skiftande. Det finns platser för kortare möten, sittande eller stående, tysta avdelningar, rum för telefonsamtal, ljudisolerande möbler med höga ryggar för samtal och rum för lugnt arbete eller möten. Med tanke på den stora rörligheten behöver man kunna nå sin information överallt. Det måste ske säkert och gärna från en enhet som är lätt att bära med sig, som en surfplatta.

Vinster för individerna
I Fokus beskrivs även fördelar trots att det är ont om forskning inom området: - De flexibla lösningarna kan vara fördelaktiga om de ger individen större kontroll, säger Aram Seddigh på Stressforskningsinstitutet.

Microsoft har erfarenheter av hur det fungerar:
- Det är av stor vikt att individen kan påverka sin arbetssituation genom att välja bästa arbetsmiljö för just den dagen och arbetsuppgiften, säger Heléne Lidström, Corporate communication manager, på Microsofts blogg "Det nya arbetslivet.";

Motståndet kan vara stort - men resultatet övertygar
När Microsofts kontor i Amsterdam, trots de anställdas tveksamheter, stod klart 2010 enligt de nya principerna så hade ingen medarbetare eget skrivbord eller egen stol. Inte ens de högsta cheferna. Efter sex månader visade en utvärdering att ingen på Microsoft ville återgå till det gamla sättet att arbeta.

- Det är en resa, och det är otroligt viktigt att få med sig alla. Engagera alla i processen. Även skeptiker kan bli ambassadörer för förändringen, säger Heléne Lidström.

Tre nyckelfaktorer för att lyckas
Det finns tre nyckelfaktorer för att lyckas med aktivitetsbaserat arbete: Den fysiska miljön, organisationen/ledarskapet - och den digitala miljön, berättar Henrik Axell, Kinnarps konceptutvecklare i sin Trendrapport del 8: "Från fast arbetsplats till fri sittning." Alla tre spelar viktiga roller.

Mer fakta och tips i broschyren.

Ladda ner den här!

Tack - dokument skickas till dig inom kort.

Tyvärr lyckades vi inte ta emot din epost. Var vänlig försök igen.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton