Prylar som lär sig användarens beteende

Publicerad: 2015-03-03 11:03

Artificiell intelligens är ett laddat område; hur smarta ska prylarna få bli egentligen? Samtidigt är det ju lockande att ha tjänster som blir allt mer individanpassade i takt med att de lär sig användarens beteende – att de vet vad du vill ha innan du ber om det.

 När bjässarna Apple, Google och Microsoft nu har lanserat varsin intelligent personlig assistent (Siri, Now, och Cortana) är det inte överraskande att fler aktörer följer i deras fotspår, och utvecklar prylar som ”lär sig” användarens beteende och preferenser.
I mobilen finns ju mängder av data – kalender, sökhistorik, köpbeteenden och aktiviteter på sociala medier – som går att analysera och använda för att skapa en rätt detaljerad bild av användaren.

Viv Labs, vars grundare hjälpte till att skapa Apples Siri, arbetar med att ta fram en avancerad digital assistent som ska ha koll på dina behov och komma med förslag och råd innan du har bett om det. De hoppas kunna se tjänsten integrerad i en massa prylar och verktyg, från tv-apparater till bilar. Viv Labs vision är att det ska vara ”lika naturligt som elektricitet”.

Inom musikområdet kommer flera nya ”läraktiga” tjänster. Core är en wifi-högtalare som spelar musik från en streamingtjänst och låtar från användarens Apple-enheter. Det går att säga vad man vill lyssna på, men efterhand kommer den veta det själv – och ställer till och med in och volymen så att den passar användaren vid just det tillfället.

En annan smart högtalare är Prizm, som kan anpassa musiken till alla som befinner sig i ett rum (så länge de har den tillhörande appen i sina mobiler) och spela musik som den vet att alla kommer att uppskatta.

Källa: http://www.jwtintelligence.com/2014/12/introducing-future-100/#axzz3LytqlFys

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton