Mobilt arbete i topp när unga väljer jobb

Publicerad: 2015-03-13 13:40 | Taggar: Att jobba mobilt Kategorier:

Att kunna jobba mobilt och välja var arbetsuppgifterna ska utföras är något som allt fler tycker är viktigt. Och den här trenden påverkar utvecklingen av både teknik och kontorsmöjligheter.

Att bli erbjuden mobilt arbete och ny teknik är två nyckelfaktorer när unga väljer arbetsgivare, visar en undersökning från PwC. Men det gäller inte bara morgondagens medarbetare. I en enkät som Jusek gjorde nyligen, svarade sju av tio medlemmar att det är ganska eller mycket viktigt att få möjlighet att arbeta flexibelt.

BYOD och BYOB
Trenden med mobilt arbete bottnar i den beteendeförändring som nu sker. Somliga ser en stor utmaning i att medarbetare använder egna smartphones eller surfplattor på arbetet (BYOD, Bring Your Own Device), men förändringen är ännu större eftersom det är beteendet man tar med sig (BYOB, Bring Your Own Behaviour).

Människor är vana från sin hemmiljö att använda smarta tekniska lösningar som är lätta att använda. De här lösningarna vill de nu ta med sig till sina arbetsplatser. De vill kommunicera, samarbeta och söka information på jobbet på samma enkla sätt som de gör hemma i vardagsrummet.

Från surf till arbete
Ett exempel på att utvecklingen verkligen går mot ett mobilt arbetssätt är försäljningen av surfplattor. Enligt Gartner kommer det att säljas fler surfplattor än datorer under 2015. Och det är helt klart att de används på jobbet: 40 procent av alla svenska surfplatteägare säger att de använder den i arbetet. Och fler lär det bli eftersom 60 procent av alla som arbetar anser att mobil teknik gör dem mer produktiva. Surfplattan har blivit ett riktigt arbetsredskap.

Ett sätt att lösa livspusslet
Den här utvecklingen har de senaste åren medfört att ett antal stora arbetsplatser har gått över till aktivitetsbaserade kontor där medarbetarna inte har fasta platser utan sitter där det passar bäst för tillfället. Samtidigt uppmuntras de anställda att jobba på distans när man tycker att det passar bäst. Ett av målen är att medarbetarna lättare ska lyckas få ihop livspusslet. I Sverige var Microsoft tidiga inom området, men även andra har infört konceptet, bland andra Energimyndigheten, Försäkringskassan, Nacka kommun och Skanska.

En studie gjord vid Stanforduniversitetet visar att hemarbete kan öka både produktiviteten och den positiva inställningen till jobbet.

- Att jobba mer mobilt kan göra oss både friskare och mindre stressade, säger Brit Stakston, konsult på; JMW som engagerat sig i digital stress i olika sammanhang.

Nya användarbeteenden med BYOB.

Ladda ner vårt white paper!

Tack - vi skickar dokument till dig inom kort.

Tyvärr lyckades vi inte ta emot din epost. Var vänlig försök igen.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton