Case: Han styr byggbolaget från surfplattan

Publicerad: 2015-03-17 14:08 | Taggar: Att jobba mobilt, Så har andra gjort med Telias lösningar Kategorier:

Sedan förra året är Årebyggarnas tidrapportering och affärssystem helt styrda via mobila lösningar. Nu kan platschefen Joel Karlsson styra företaget med en surfplatta - oavsett om han är på en fjälltopp i Åre eller på semester i Kenya.

- Vi är ett företag som verkar i glesbygden och våra arbetsplatser kan vara flera mil från kontoret i Åre. Förut kunde arbetsledaren åka två mil enkel resa för att lämna över en ritning till en snickare på arbetsplatsen. Det känns väldigt konstigt när man tänker tillbaka på det, nu är ritningen en knapptryckning bort, säger Joel Karlsson, Årebyggarnas platschef i Åre. Under 2012 utvecklade Årebyggarna sin projektstyrning för att kunna arbeta mer mobilt, dessutom byggde de ihop sitt affärssystem med ekonomisystemet. Varje servicebil inom företaget utrustades med en surfplatta och via den kan nu de anställda bland annat se arbetsbeskrivningar, skaderapporter och rapportera in arbetad tid.

- Om vi skruvar in ett fönster hos en kund kan vår anställda rapportera in antalet arbetade timmar direkt i systemet. Han kan till och med skriva ut fakturan från surfplattan på plats om han vill. Med det nya systemet har vi kortat ner faktureringstiden med sex veckor, säger Joel Karlsson.

Tjänade pengar på att köpa surfplattor
Det nya mobila arbetssättet har förenklat Årebyggarnas arbete. Borta är de skrynkliga tidrapporterna, likaså de otaliga transporterna till och från kontoret i Åre. Faktum är att företaget snabbt sparade in kostnaden för mjukvara och surfplattor.

- Enligt vår kalkyl tog det två månader, en surfplatta finansieras i princip av att en person slipper åka från byggplatsen in till kontoret för att tidrapportera. Dessutom är det en miljöfråga, vi kör mindre bil och gör av med mindre papper på det här sättet. Som bonus har vi ökat kvaliteteten på vårt jobb och vår service, menar Joel Karlsson.

Åre eller Kenya spelar ingen roll
Årebyggarnas ledning kan med surfplattan koppla upp sig mot servern, använda hela programmet och göra ändringar i systemet var de än befinner sig. Ändringarna syns direkt för de anställda i servicebilarna vilket har ökat graden av flexibilitet och kontroll på samma gång. Och så länge det finns uppkoppling kan Joel Karlsson sköta företaget var han än är.

- Sedan jag fick min första mobiltelefon för tjugo år sedan har jag inte haft något problem med uppkopplingen här i Åre. Jag blir väldigt flexibel med den här lösningen, i julas styrde jag faktiskt firman från Kenya med hjälp av surfplattan.

Mer fakta och tips i broschyren.

Ladda ner den här!

Tack - dokument skickas till dig inom kort.

Tyvärr lyckades vi inte ta emot din epost. Var vänlig försök igen.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton