Elon Musk får mothugg om artificiell intelligens

Publicerad: 2015-03-25 10:09 | Kategorier:

Under det senaste året har det kommit flera dystopiska varningar om hur artificiell intelligens, AI, med nödvändighet kommer att utvecklas åt att utrota mänskligheten. Men det är - tack och lov - inte en oemotsagd sanning.

När Tesla-grundaren Elon Musk och vetenskapsmannen Stephen Hawking ger sig ut i offentligheten och konstaterar att vi måste hejda oss när det gäller utvecklingen av artificiell intelligens, AI, så får det givetvis stort genomslag. Elon Musk har bland annat twittrat att AI möjligen är ett större hot än kärnvapen. Hawkings argumenterar å sin sida: med ultimat AI skulle en intelligent maskin agera på egen hand och se till att utveckla sig själv till perfektion.

– Vi människor är begränsade av vår långsamma biologiska evolution och kommer inte att kunna konkurrera, utan ersätts av maskiner, säger han. [1]

AI behöver inte betyda slutet för människan
Inledningsvis handlar det om att maskiner utför allt fler arbeten (nej, det är inget nytt), men i förlängningen att vi människor anses stå i vägen för maskinernas utveckling eftersom vi rent praktiskt har möjligheten att stänga av en maskin. Och det måste ju då rimligen den intelligenta maskinen som strävar mot fulländning göra allt för att stoppa. Eller?

Nja, alla håller inte med om logiken. Oren Etzioni, vd för Allen Institute of Artificial Intelligence hävdar att de här dystopiska AI-visionerna inte håller – för det går inte att likställa intelligens med autonomi.

– Man förutsätter att en smart dator skapar sina egna mål och har sin egen vilja, och kommer att använda sina förmågor och databaser för att slå människor på deras eget område… Det är som att säga en miniräknare kommer att börja göra sina egna beräkningar, säger han. [2]

Ett sätt att förbättra människan
Istället vill Etzioni och många andra i den ”positiva falangen” belysa de möjligheter som öppnar sig med ett lärande beteende hos maskiner. Redan nu finns taligenkänning hos bland annat Apples Siri, beslutsstöd hos IBM:s Watson och rader med exempel köprekommendationer inom e-handel och underhållning. För att inte tala om framtida möjligheter med Internet of Things inom hälsovård.

– Vi ska inte låta omotiverad rädsla hålla tillbaka AI, det skulle göra att vi förlorar möjligheter att förbättra mänskligheten – och att till och med rädda liv, säger Etzioni. [3]

[1] www.bbc.com/news/technology-30290540
[2] https://medium.com/backchannel/ai-wont-exterminate-us-it-will-empower-us-5b7224735bf3
[3] Källa, som ovan.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton