5 hälsoinnovationer för mobilen

Publicerad: 2015-03-25 11:07 | Taggar: Ny teknik i vardagslivet Kategorier:

Mycket pekar på att 2015 är året då våra smarta telefoner blir ovärderliga för att hålla koll på vår hälsa. Här är fem appar och gadgets som redan finns på marknaden för att förhindra och underlätta hälsoproblem.

Hjärtmätare i mobilskalet
Har du redan ett skyddande skal på din telefon? Nu kan skalet få två egenskaper i ett - skydd och pulsmätare. AliveCor är en hjärtmonitor som finns för iPhone. På baksidan av skalet finns sensorer och genom att placera fingrarna på dem kan du läsa av ditt EKG, elektrokardiografi - en metod för att illustrera hjärtats aktivitet. På 30 sekunder kan du var som helst se statistik för hur ditt hjärta slår.

Stressa ner med telefonen
Mindfulness.se är en app som ger användaren verktyg för att medvetet bli uppmärksam och närvarande i nuet. Mindfulness eller medveten närvaro som det också kallas är en teknik som har bevisad förebyggande och lindrande effekt på stress, oro och sömnsvårigheter. Det finns övningar mellan fem och 42 minuter där en lugn mansröst på svenska vägleder dig genom andnings- eller kroppsövningar. Köp i appen varierar från noll till 29 kronor och fungerar till iOS och Android.

Enklare vardag med diabetes
För de med diabetes finns ”2in1. Smart” - en glukosmätare på fyra gram som kopplas in direkt i telefonens hörlursuttag. En mätsticka med blodprov stoppas in i mätaren och värdena lagras då i en app som laddas ner till telefonen. En annan funktion som gör livet lättare är att man kan skicka e-post med värden direkt från telefonen till sin läkare. Hela kittet fungerar med både iOS och Android. Prislappen för mätaren ligger runt 200 kronor och mätstickorna i samma prisklass.

Hjärngympa
Att underhålla sitt minne och koncentrationsförmåga är viktigt för framtiden. Memorado är en app kompatibel med iOS för både barn och vuxna med spel som tränar minnet. Forskning har visat att hjärngympa kan hjälpa mot glömska och dåligt korttidsminne. Arbetsminnet går att träna upp och kan jämföras med konditionsträning – det försvinner utan underhåll.

Blodtryck med bluetooth
Withings blodtrycksmätare är ett band som träs över armen för att mäta blodtryck och puls. Dina värden överförs sedan med bluetooth till en app på din iOS- eller Androidenhet. Har man högt blodtryck ökar risken för stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt, njursjukdom och försämrad blodcirkulation. Nu kan du själv på några sekunder följa ditt blodtryck hemma.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton