Utbyggnaden av näten förenklar mobila arbetslivet

Publicerad: 2015-05-06 08:37 | Kategorier:

När internet blir en allt större del av vårt arbetsliv krävs fler typer av uppkoppling för att täcka alla behov. Även om 4G är den snabbaste tekniken för mobil surf just nu så har de övriga näten sina fördelar. Miljardsatsningen på utbyggnaden av näten kommer därför att underlätta det mobila arbetslivet på flera sätt.

En orsak till att allt fler väljer att arbeta mobilt kan vara att möjligheterna till uppkoppling växer snabbt. Förra året nådde Telia sitt mål att 99 procent av svenskarna ska ha 4G-täckning, och nu har påbörjas nästa miljardsatsning för att bygga ut 3G, 4G-, fiber- och Wifi-näten.

- Målet nu är att överallt där du idag kan tala på GSM-nätet ska du kunna surfa med 3G eller 4G. Totalt kommer vi då täcka cirka 90 procent av Sveriges yta, , säger Martin Pehrsson, programansvarig för Telias utbyggnad av näten.

Sömlös access viktigt
Utbyggnaden innebär att alla Telias GSM-stationer byggs ut med Telias egen 3G och 4G. Just 4G är den snabbaste tekniken vi idag har för att surfa mobilt ¬– men även 3G-nätet behöver en upprustning för att användarna ska få en bra upplevelse. Anledningen till det är att det gamla GSM-nätet var ett nät som var byggt för röstsamtal, medan 4G-nätet är byggt enbart för datatrafik. 3G-nätet klarar däremot både tal och data.

- Säg att du ska ringa ett samtal och din telefon inte hittar något 3G-nät så kommer den lägga sig på GSM-nätet. Och eftersom GSM-nätet inte kan köra dataström när du samtidigt pratar kommer din uppkoppling att brytas en stund. Och vill du då till exempel ta fram din onlinebaserade kalender under det pågående samtalet kommer det inte gå, förklarar Martin Pehrsson och tillägger:

- Det kan ställa till bekymmer för den som arbetar mobilt. Men dett problemet kommer att vara ett minne blott när 3G-nätet blir utbyggt. 2016 kommer också 4G-nätet att uppgraderas för att klara både data och tal, vilket kommer innebära att kunderna får snabb surf och röstsamtal i samma nät – med ännu bättre kvalitet än idag.

Olika nät för olika behov

Även om 4G är en bra lösning när det kommer till mobil surf krävs fler typer av uppkoppling för att täcka in de behov som finns idag. Enligt en undersökning SCB som gjorde förra året har 55 procent av svenska företag anställda som arbetar hemifrån, något som ställer stora krav på bandbredden. Den uppkopplingsform som erbjuder bästa möjliga bandbredd för att möta dessa krav är bredband via fiber, med hastigheter upp till 1 000 Mbit/sekund.

Som ett komplement till de övriga näten, kommer även Telias Wifi-nät få en upprustning under året. De hotspots som Telia har idag ska bli både fler och snabbare.

- Vårt mål är att du ska kunna använda din telefon, surfplatta och dator nästan överallt. Du ska komma åt internet och kunna använda alla tjänster som finns, var du vill, när du vill och hur du vill, säger Martin Pehrsson.
 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton