TED: Ny mobilteknik kan revolutionera cancervården

Publicerad: 2015-05-06 10:27 | Kategorier:

Genom att kombinera befintlig forskning, dataanalys i molnet och en vanlig smartphone hoppas företaget Miroculus förenkla provtagningen av cancer så att sjukdomen kan upptäckas tidigare.

– En av tre personer i den här publiken kommer någon gång under sin livstid att få diagnosen cancer.
Elektroingenjören Jorge Sotos ord till publiken under sitt anförande på teknikkonferensen TED i Rio de Janeiro i höstas är onekligen starka. Hans egen faster är en av dem som fått diagnosen. Processen fram till beskedet präglades av ovisshet och felaktiga diagnoser vilket gjorde att behandling kom igång onödigt sent.
Men genom att kombinera befintlig forskning, dataanalys i molnet och en vanlig smartphone hoppas Jorge Soto kunna ändra på detta och förenkla provtagningen betydligt.

Korrekt data största utmaningen

Jorge driver tillsammans med ett internationellt team av forskare och entreprenörer företaget Miroculus. De analyserar de små molekyler i kroppen som reglerar genernas aktivitet, så kallade mikroRNA.
Själva testet är det som företaget hoppas kunna tjäna pengar på och beräknas kosta mellan 100-150 dollar. Men trots sin relativa tillgänglighet är testet inte tänkt att användas av privatpersoner, enligt Jorge Soto.
– Att få en cancerdiagnos är inte som att göra ett graviditetstest. Du behöver läkare som kan ge råd och stöd, förklarar han i en intervju med den amerikanska tv-kanalen CNBC.
Den stora utmaningen för Miroculus är att få fram korrekt data. Om allt går enligt plan kommer en färdig produkt att finnas tillgänglig inom fem år.

Så görs provtagningen - ett blodprov räcker
Analysen kan låta komplicerad men går snabbt att genomföra. Ett blodprov från patienten fördelas i en mikrotiterplatta med 96 ”fällor”. De är anpassade för att fånga de mikroRNA som bildas vid några av de vanligaste cancertyperna. Kartan placeras därefter i en ljustät cylinder och belyses underifrån med led-ljus. Cylindern som används är 3D-utskriven och ritningen är släppt som öppen källkod.
Samtidigt som detta sker filmas proverna ovanifrån med en smartphone och filmen analyseras sedan på en molnserver. Man tittar på hur de olika proven beter sig i led-ljuset och jämför sedan med befintlig data om mikroRNA-mönster i samband med olika cancertyper. På så sätt kan Miroculus avgöra om det finns en begynnande cancertumör i kroppen långt innan några andra symptom uppkommit.
Men det är inte helt okomplicerat att analysera mikroRNA. Det är nämligen så att mikroRNA förekommer i kroppen vid många olika situationer, till exempel vid olika neurologiska sjukdomar som Alzheimers, men också när vi tar vissa mediciner.
Som ett första steg marknadsför sig därför Miroculus i nuläget mot läkemedelsföretag som ett hjälpmedel vid test av nya läkemedel för att få in tillräckligt med data om olika mikroRNA-mönster.
 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton