Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookies används. Läs mer
navigation-profile navigation-search navigation-menu navigation-services navigation-mail navigation-mail navigation-laddarefill navigation-forum navigation-close navigation-plus navigation-minus navigation-chevron-right navigation-newspaper heart telia-logo-reverted global-level-alert-warning global-level-alert-information icon_twitter_footer

Sverige näst bäst i EU på digitalisering

Publicerad: 2015-05-05 14:12

Europeiska kommissionen har tagit fram ett nytt index för att bedöma EU-ländernas utveckling mot en digital ekonomi och ett digitalt samhälle. I denna ranking hamnar Danmark på topp medan Sverige kniper andraplatsen.

Det nya indexet kallas DESI, vilket står för Digital Economy and Society Index. Sverige har i DESI 2015 ett sammanlagt resultat på 0,66 av 1, jämfört med genomsnittet för EU som ligger på 0,47 av 1. En orsak till den höga placeringen är att 99 procent av hushållen i Sverige har tillgång till fast bredband, vilket kan ses som anmärkningsvärt med tanke på hur glesbefolkat landet är.

- Det är väldigt glädjande att Sverige placerar sig högt när det gäller ledande it-nationer. Som regering jobbar vi hårt för att Sverige ska bli ännu bättre på att ta vara på de möjligheter som finns inom digitalisering, oavsett om det gäller i skolan, för miljön eller för näringslivet, säger it-minister Mehmet Kaplan.

Trots detta är det fortfarande stor skillnad på uppkopplingen om man ser till olika delar av landet, vilket framgår av Post- och telestyrelsens bredbandskarta. För att öka tillgången till snabbt bredband har regeringen därför avsatt 3,25 miljarder kronor i landsbygdsprogrammet 2014-2020.

Här finns information om bredbandsstödet för landsbygden:
http://bredbandskartan.pts.se/Bredbandsstod/

Läs mer om DESI här:
https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/digital-economy-and-society-index-desi

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Tack för ditt bidrag!

cf-close-icon cf-add-round-icon cf-remove-round-icon cf-star-icon cf-check-icon

Chatta med Telia

För att vi ska kunna hjälpa dig snabbare ber vi dig fylla i några uppgifter. Telia kommer att spara chattkonversationen i 60 dagar.

Vill du spara din historik?

För att få historiken skickad till dig fyll i din mejladress.
Toggla chat
arrow-down arrow-up Telias Twitter Telias blogg Telias YouTube Telias Facebook Telias LinkedIn telia-logo close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton