Så funkade tekniken bakom världens mest utspridda orkester

Publicerad: 2015-05-21 14:16

Efter det musikaliska experimentet Playing Apart i Göteborgs Konserthus är Göteborgs Symfoniker sannolikt världens mest utspridda orkester. Men vilken teknik krävdes egentligen för att publiken skulle kunna uppleva en konsert med fjorton musiker som spelade på distans?

Som ett led i sin storsatsning på fiber, 4G och wifi ville Telia visa vilken nytta ett företag kan ha av riktigt bra uppkoppling och en digitaliserad verksamhet.

– Vi ville illustrera med ett företag som man inte tror har möjlighet att arbeta mobilt och som inte heller gör det idag, säger Karolina Hülphers, projektledare Telia.

– Vi kom fram till att en orkester är den perfekta utmaningen. De är helt beroende av att sitta tillsammans på ett och samma ställe när de spelar. Så om vi kunde få Göteborgs Symfoniker att spela på distans, ja då borde alla kunna jobba på distans.

Man enades om att sprida ut orkestermedlemmarna på olika platser i landet och därifrån låta dem spela live inför publik på konserthuset i Göteborg.

Spindeln i nätet
Att få fjorton personer i en av världens främsta orkestrar att spela ihop från fem olika platser runt om i Sverige är inte så enkelt som det kan låta. För det första måste ljud och bild levereras utan någon som helst fördröjning. För det andra måste kvaliteten vara så hög att publiken på plats i Göteborgs Konserthus fick en riktig konsertupplevelse, det skulle låta som att orkestern verkligen stod på scen och spelade.

De som fick i uppdrag att fixa uppkopplingen var Hans Hyttsten och Mari Saxin på Telia Eventtjänster.

– Vi började med ett vitt papper. Hur gör vi det här? Det var ett unikt projekt.

Ganska snabbt bestämde man sig för att fiber var den bästa lösningen.

– Även om det i princip skulle ha fungerat med 4G så bestämde vi oss för fiber eftersom vi skulle knyta ihop så många platser med varandra. Det fick ju inte lagga. En annan anledning var att det var en komplex lösning där vi behövde fasta IP-adresser.

Men det fanns en stor utmaning: musikerna skulle sitta på otillgängliga platser där det vanligtvis inte finns fiber. Lösningen blev att dra så kallad militärfiber från olika överlämningspunkter.

– Just att de satt utspridda på flera ställen krävde kreativa lösningar. Där det inte fanns fibernät skapade vi temporära lösningar med militärfiber. I Smögen till exempel rullade vi ut fiber över klipporna, sammanlagt rullade vi ut kilometervis med kabel.

Ljud i synk
Nu hade Hans Hyttsten och hans team skapat en stabil förbindelse från de olika platserna till Konserthuset i Göteborg. Men även fiber har sina begränsningar, speciellt när avstånden är så långa och informationen ska passera routrar och annan teknisk utrustning på vägen.

Det är något som Steve Chafe på MusiciansLink väl medveten om. De har tagit fram en lösning som kan leverera okomprimerat ljud i DVD-kvalitet, 48KHz/16 bit, just för musiker som vill spela på distans.

– Det är skillnad på system som Skype som i huvudsak är till för att överföra tal. Där komprimeras ljudet. Det påverkar ljudet negativt samtidigt som det blir latency, alltså fördröjning. Det fungerar inte om man ska spela ihop på riktigt över nätet.

Därför placerade MusiciansLink en kraftfull dator vid varje musiker som omvandlade mikrofonljudet till digital information. Ljudet fördes sedan över till MusiciansLinks servrar på Göteborgs Konserthus via egen programvara och Telias fibernät.

– Telias nät fungerade perfekt, vi hade inledningsvis ett problem med ljudkvaliteten från Åre, men det gick bra till sist. När vi tog emot ljudet på konserthuset skickade vi det vidare till killarna från Mediatec.

En livekonsert på distans
Mediatecs långa erfarenhet av broadcast kom väl till pass. Under konserten ansvarade de för att varje musiker filmades på plats och att ljudet togs upp på rätt sätt.

– Vi hade videolänken från alla spelplatser och en speciell lösning som gör att vi kan föra över bild via IP-nät, säger Jan Hedlund på Mediatec Solutions.

– Så vi förde över bild från de olika platserna via Telias fiber till Göteborgs Konserthus. Där la vi ihop bilden med ljudet som vi fick från MusiciansLink och körde ut det live i stora salen. Bilden på stora tv-skärmar och ljudet i högtalaranläggningen.

Konserten blev en fullträff. Ljud och bild synkade till hundra procent och publiken var nöjd.

Mitt på scenen efter konserten stod dirigenten Thord Svedlund och andades ut.

– Jag trodde inte att det skulle gå. Men det gjorde det.

Se filmen här.

Göteborgs Symfoniker spelade Eine Kleine Nachtmusik av Mozart, live från Åre, Smögen, Slottsskogen, Gothia Towers och Teilas huvudkontor i Göteborg. Thord Svedlund dirigerade. Konserten ägde rum den 29 april, 2015.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton