Landräddningen använder modern teknik för att rädda liv

Publicerad: 2015-05-29 11:53 | Taggar: GPS Kategorier:

Modern teknik kan användas i olika samhällsförbättrande syften. Ett exempel är Landräddningen, där ideella insatser och en central larmtjänst samordnas så att bland annat äldre personer kan känna sig tryggare utanför hemmet.

Sjöräddningen och Fjällräddningen känner förhållandevis många till, medan Landräddningen är en samhällsfunktion som fortfarande är okänd för de flesta. Till skillnad från de förstnämnda räddningsorganisationerna så bygger Landräddningen i första hand på socialt engagemang och hantering av mindre akuta situationer.

- En av grunderna för den här satsningen är att det finns ett glapp mellan att man slår larm och att det sker någon åtgärd på plats. Visst, om det krävs en insats av exempelvis polis eller ambulanspersonal så rycker de ut. Men till exempel en äldre man eller kvinna som känner sig otrygg på stan ringer inte efter polisen, och det behövs insatser som kan sättas in även när det inte är frågan om att något allvarligt skett, säger Henrik Essunger, verksamhetsansvarig för Landräddningen.

Ser var personen befinner sig
Landräddningens verksamhet bygger på att användaren har aktiverat GPS-funktionen i sin mobil, laddat ner Landräddningens kostnadsfria app och registrerat sig som användare.

Han eller hon väljer sedan vilka som ska se var man befinner sig och ta emot ett eventuellt larm. Genom appen blir det därmed möjligt för såväl anhöriga som har registrerat sig som Landräddningens larmcentral att se var personen som behöver hjälp befinner sig.

Den som registrerar sig som användare kan även ange om man kan vill vara volontär och då kunna hjälpa till om larmcentralen får in ett larm från någon som befinner sig i närheten. I ungefär 80 procent av fallen har användarna valt att vara volontärer.

- Det är tydligt att det finns en utbredd vilja att hjälpa sina medmänniskor. Tekniken gör det lättare att erbjuda sin hjälp, säger Henrik Essunger.

Pilotstudier visar att systemet fungerar
Nu pågår det pilotstudier av verksamheten på flera orter runtom i landet där Landräddningen sätts på prov. I Västerås inleddes pilotverksamheten i mitten av 2013, och en av användarna berättar hur han känner sig tryggare när hans pappa är ute och går. Pappan ser dåligt och har problem med närminnet, vilket lett till att han har gått vilse utomhus.

- Med Landräddningen blir det enklare för oss anhöriga att rycka ut, lokalisera var han befinner sig och hjälpa honom om det sker igen, förklarar han.

Henrik Essunger berättar pilotstudierna har visat att systemet fungerar som det var tänkt, och att de har fått en engagerad användarbas.

- Det går sakta men säkert. Nu hoppas vi kunna etablera samarbeten med kommuner och landsting så att vi kan utöka pilotverksamheten till större regioner.

Läs mer på www.landraddningen.se. 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton