Gör som Steve Jobs – håll promenadmöte

Publicerad: 2015-05-05 13:01 | Kategorier:

Facebookgrundaren Mark Zuckerberg brukar hålla anställningsintervjuer gåendes i bergen kring Palo Alto. Många vittnar om att promenadmöten blir mer kreativa än traditionella möten. Experten Anna Iwarsson tipsar om vad du ska tänka på innan du ger dig ut på gatorna.

För många av oss är arbetsmiljön inte direkt varierad och arbetsdagarna tillbringas rätt upp och ner framför datorn. Men från Silicon Valley kommer nu en ny trend: promenadmötet. Många av Kaliforniens mest framgångsrika företagsbyggare gillar att hålla möten gåendes.

Steve Jobs, som skapade Apple, var en ivrig förespråkare av att ta sina möten ute i det fria. Facebookgrundaren Mark Zuckerberg är en annan. Han kör ofta sina anställningsintervjuer i den bergiga miljön bakom Facebooks huvudkontor i Palo Alto.

Hjärnan tänker bättre
Ledarskapsrådgivaren Anna Iwarsson, aktuell med boken Omval – hur du väljer om ditt liv och din karriär, har använt sig av promenadmöten i 15 års tid.
– Kroppen tänker bra när den är i rörelse. Hjärnans problemlösningsförmåga blir helt enkelt bättre. Förr blev vi fysiskt uttröttade av våra arbeten. Idag blir vi mentalt utmattade av vår tillgängliga livsstil, sittande med våra smarta mobiler. Därför måste vi hitta andra sätt att aktivera oss, säger hon.

En studie om promenadmöten, gjord vid Stanforduniversitetet i fjol, visade att 81 procent av deltagarna blev mer kreativa när de promenerade jämfört med när de satt stilla. I snitt blev de 60 procent mer kreativa.

Anna Iwarsson tycker att ett bra promenadmöte ska ha en tydlig agenda; minst lika tydlig som ett traditionellt möte.
– En av er behöver vara ansvarig för mötet genom att hålla i agendan och rutten ni ska gå. Det blir inget bra flyt i samtalet om ni måste stanna vid varje gathörn och fundera på vägen, säger hon.

Fånga idéerna i mobilen
En invändning mot promenadmöten brukar vara att det är svårt med dokumentation. Anna Iwarsson tar alltid med sig sin smarta mobil och läser in röstmemos eller skriver ner korta anteckningar när det behövs. När hon och den andra mötesdeltagaren återvänder sammanfattar de mötet och skriver ner vad de kommit överens om.

- Jag går ofta ut ensam på jobbpromenader också. Då tar jag alltid med mig ett specifikt dilemma som jag behöver tänka kring. Desto längre jag går desto mer får jag gjort.

Motion på köpet
En annan fördel med promenadmöten är motionen och den avstressande effekten. Det är positivt för din och medarbetarnas hälsa. Vissa drar det till sin spets och har möten på gymmets löpband.
– Min erfarenhet är att det blir för mycket prestation när man håller möten på gym. Jag tycker att promenadmöten ska hållas ute i det fria för det är då man tänker bäst, avslutar Anna.

TRE SNABBA OM PROMENADMÖTEN
Här ger ledarskapsrådgivaren Anna Iwarsson sina bästa tips för ett lyckat möte gåendes.

1. Hur fort ska man gå?
Lagom fort. Det sämsta är att gå för snabbt enligt Anna.
– Kommer man upp i kroppspuls och blir andfådd är det svårt att tänka klokt.

2. Hur långt ska man gå?
Bestäm det tillsammans med den du har mötet med, helst i förväg innan ni ger er ut. – Gör upp om att ni exempelvis går tjugo minuter i en viss riktning och sedan vänder tillbaka till kontoret.

3. Hur många kan vi vara?
Två eller tre är enklast och ofta bäst.
– Är ni fler än så kan ni dela upp er, gå två och två och sedan sammanfatta tillsammans. Då kommer ni kunna få mycket gjort på ett effektivt sätt.

 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton