Disruptiva innovationer ett hot mot etablerade företag

Publicerad: 2015-05-19 15:53 | Taggar: Sakernas internet

Streamade filmer innebar slutet för hyrfilmsbutikerna och nu känner sig urmakarna i Schweiz hotade av Apple watch. De nya tekniska möjligheterna som den digitala transformationen för med sig innebär ett ständigt hot mot de etablerade företagen. Därför gäller det att agera och genomföra förändringar i tid, det menar forskaren Christian Sandström.

Digitaliseringen av samhället har inneburit en helt ny typ av utmaningar för dagens företag. Det är inte bara konkurrenterna som de slåss mot – även möjligheterna som den nya tekniken för med sig innebär ett ständigt hot. Den pågående digitala transformationen har gjort att även en liten teknisk innovation eller ett startup-företag med en smart idé på kort tid kan kullkasta hela verksamheten för de marknadsdominerande företagen.

Nya hot mot väletablerade marknader
Vi har sett flera exempel på detta de senaste åren. När teknikutvecklingen gjorde det möjligt att ladda ner eller streama filmer så blev hyrfilmsbutikerna snabbt tvungna att slå igen. Även de flesta skivbutikerna har gått samma öde till mötes då ny teknik gjorde CD-skivorna i det närmaste överflödiga.
På senare tid har taxiföretagen fått en konkurrent i app-baserade tjänsten Uber, som kan användas för att ordna samåkningsresor. Även hotellbranschen har skakats om sedan Airbnb slagit igenom som förmedlare av privatuthyrda bostäder världen över. Senast i raden är urmakare i Schweiz, som gör allt för att inte bli lidande när Apple watch lanseras.

Har även skett tidigare
Men detta fenomen är inte unikt för 2000-talet, även förra seklet fick nya tekniska innovationer storföretag att gå omkull. Fotojätten Kodak gick under när digitalkameran introducerades och räknemaskinstillverkaren Svenska Facit gick samma öde till mötes på grund av modern teknik, något som gett upphov till det mindre smickrande begreppet ”Facitfällan” – ett företag som inte hänger med vid teknikskiften.

Christan Sandström, docent på Chalmers och forskningsinstitutet Ratio, forskar om disruptiva innovationer. Han har identifierat flera bakomliggande orsaker och börjar med att slå hål på myten att de här företagen försov sig och inte såg digitaliseringen komma.

– De såg, men det var andra problem som ställde till det. Ett av dem var storleken – stora företag fokuserar på stora marknader och ser inte nya influenser komma. De klarar inte av att prioritera det lilla, och missar trenden innan den blir så stor att den kan hota dem, förklarar han.

Nytt och gammalt funkar inte
Enligt Christian är ett problem även kompetens som blir till inkompetens.

– Det gäller att se upp, för värdet av kompetensen kan gå ner och därmed hindra företaget att utvecklas, säger han och fortsätter:

– Nytt och gammalt parallellt är inte heller så lyckat. Det blir inbördes oförenligt, och dessutom uppstår interna konflikter och legitimitetsproblem vid omställningsprocesser. Ofta saknas även en konsekvent strategi för hur man ska förhålla sig till den digitala utvecklingen.

Tänk i nya banor
Så vad ska man göra för att lyckas bibehålla sin position? En viktig del enligt Christian är att lära sig tänka litet.

– Det handlar också om att lösa interna konflikter och legitimitetsproblem. Man måste även separera olika verksamheter från varandra och våga prioritera innovation genom att rekrytera ny kompetens.

Det finns flera företag som överlevt en skakig marknad, bland annat Intel, Amazon och Fuji.

– Fuji var snabbare med att lägga ner filmaffären än Kodak. De tog sin kompetens att göra fotokemisk film och jobbade vidare med den i andra applikationer, bland annat smink. De tittade helt enkelt på sina tillgångar och resurser och letade upp en ny marknad, säger Christian.

Läs mer om disruptiva innovationer på Christian Sandströms hemsida:
http://disruptiveinnovation.se/

Läs mer i rapporten från Radar Ecosystems Specialist:
Hänger du med i den Digitala Affärsutvecklingen?

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton