Digital slöjd på skolschemat?

Publicerad: 2015-05-05 12:12 | Kategorier:

Hur ska man bäst förbereda den yngsta generationen för ett yrkesliv i det digitala samhället? Digital slöjd på skolschemat är ett förslag, men i väntan på politisk initativ tar många saken i egna händer och låter sina barn gå kursen Barnhack.

Den pågående digitaliseringen av samhället ger upphov till stora förändringar inom många yrkesområden. Hälften av alla jobb i Sverige kan komma att automatiseras inom 20 år, enligt Stiftelsen för strategisk forskning (SFF), en utveckling som ställer helt nya krav på framtidens arbetskraft.

Även om datorkunskap och IT-kurser länge har funnits på skolschemat är det inte tillräckligt enligt många. I både Finland och Storbritannien införs nu programmering på nationell nivå i skolan.

Föreslås från årskurs ett
Allt fler förespråkar att vi även i Sverige bör införa programmering eller digital slöjd på skolschemat från årskurs ett. En av dessa är Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra.
– Sverige ska vara ett av de bättre länderna på att använda teknik, säger Anna Kinberg Batra i en kommentar till TV4 Nyheterna och förtydligar:
– Det handlar om att programmeringen blir ett tydligare inslag i matematik- och slöjd- eller teknikundervisningen, samtidigt som en fortbildningsinsats genomförs för att förbereda landets lärare.

Föräldrar tar eget initiativ
Det finns de som inte vill vänta på politiska initiativ, utan istället tagit saken i egna händer. Stiftelsen för internetinfrastruktur (.SE) ser det som en viktig uppgift inför framtiden att väcka intresset hos barn för hur datorer, programmering och nätet egentligen fungerar.

Deras kurs Barnhack har blivit oerhört populär, och enligt de ansvariga är syftet att med engagemang och hjälp av vuxna få de yngre att bli aktiva producenter istället för att bara vara passiva konsumenter.

Jonas Lyckstedt är en av alla de föräldrar som har anmält sina barn till kursen Barnhack. Han arbetar inom mediabranschen och har insett värdet av att ge barnen goda kunskaper inom programmering.
– Just Barnhack känns som en spännande värld där de tillsammans med föräldrar får vara med och bygga. Jag hoppas att de får upp ett intresse och förståelse för hur deras spel som de vanligtvis spelar fungerar. Förhoppningsvis kanske de till och med kan börja bygga något eget, säger Jonas Lyckstedt och fortsätter:
- Om man får önska så skulle skolan införa den här typen av kunskap på schemat.

Ta del av hela guiden Barnhack kostnadsfritt här:
https://www.iis.se/lar-dig-mer/guider/barnhack/


 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton