Digital fastighetsförvaltning ger billigare underhåll

Publicerad: 2015-05-05 12:37 | Taggar: Sakernas internet Kategorier:

Fastighetsförvaltare kan göra jobbet bättre och spara ansenliga summor med virtuella byggnader och uppkopplade prylar.

Metoden för virtuellt byggande heter BIM, vilket står för byggnadsinformationsmodellering. Det innebär att man tar fram en virtuell prototyp av byggnaden; en digital modell utifrån byggnadens komponenter. Nu tar BIM steget från byggande till fastighetsförvaltning och ger förvaltarna möjlighet att göra jobbet bättre genom att dra ökad nytta av möjligheterna med lösningar för Sakernas internet, även kallat Internet of things, och M2M.

Automatisk analys verkar förebyggande
Drift och underhåll av bostäder, kyrkor och muséer är en mångmiljardindustri där det går att göra stora besparingar, inte minst i miljonprogrammens stora fastighetsbestånd som nått en ålder där det krävs allt mer underhåll.

- Det går till exempel att agera förebyggande med hjälp av sensorer, vilket sparar tid i längden. Förvaltaren får också information om vad som fungerar bra istället för att enbart få larm när något går fel. Det sker en automatisk analys om vad som kan minska underhållsbehovet, säger Per Bjälnes, BIM-strateg på Tyréns.

Den som har ansvar för lokalvård eller andra facility management-tjänster har också tydlig nytta av fler uppkopplade prylar. Med sensorer i exempelvis miljöstationer och pappershållare på toaletterna går det att effektivisera hanteringen och därmed göra hyresgästerna nöjdare.

En förvaltare får dessutom en mängd data om hur till exempel en kontorslokal används, och kan utifrån den informationen arbeta mer proaktivt genom att föreslå förbättringar för sina kunder.

Underlättar vid felanmälningar
De olika komponenterna i en byggnad har i en BIM-anpassad värld RFID-taggar eller streckkoder, vilket gör att det går blixtsnabbt för en servicetekniker på plats att få all information som behövs.

- Med en sådan märkning kan även boende eller hyresgäster lättare göra felanmälningar så att felen kan åtgärdas snabbare, säger Per Bjälnes.

Processerna för BIM har redan nu kommit igång. Till exempel finns redan idag BIM i förvaltning hos fem statliga fastighetsägare.

- Utöver ökad service, bättre förvaltning och de ekonomiska vinsterna finns det också olika samhällsnyttiga funktioner. Till exempel kan räddningstjänsten få omedelbar tillgång till all nödvändig information om ett hus vid en utryckning.

Källa: www.vinnova.se/PageFiles/751290452/Internet_of_things_agenda.pdf
 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton