Sensorer mäter seniorernas hälsa

Publicerad: 2015-06-12 13:11 | Kategorier:

Vi har tidigare berättat om rapporten Opinion Hälsa som visar de trender som stöttar när det gäller teknikstöd för bättre hälsa. Nästa steg är att låta 3 000 personer över 65 år gamla, bära sensorer som visar hur mycket de rör sig till vardags. Det blir en första grund till övergripande hälsofrämjande råd och åtgärder.

Stillasittandet är den nya folksjukdomen. Eller åtminstone den nya inkörsporten till folksjukdomar, eftersom långvarig kroppslig inaktivitet, som exempelvis stillasittande, riskerar att få negativa hälsoeffekter. Några av dessa är besvär från rörelseorganen, övervikt, diabetes, högt blodtryck, hjärtkärlsjukdomar och cancer. [1]

I den stora undersökningen Opinion Hälsa samarbetar bland andra Telia, Kairos Future och Region Skåne för att presentera nya möjligheter för var och en att agera hälsofrämjande på egen hand – med stöd i ny teknik. Nu håller 3 000 personer i åldern 65 år och uppåt i Telias regi att förses med små sensorer som de ska kunna bära under hela dagen.

Ger högre livskvalitet
– Vi räknar med att den här stora datainsamlingen gör det möjligt för undersökningsföretaget Kairos Future att dra hälsoslutsatser om den här gruppen. Tesen är att man ska kunna hålla sig frisk längre om man lever ett aktivt liv, säger Håkan Nilsson, ansvarig för Telias del av undersökningen.

De medverkande i studien får bära en aktivitetssensor i form av ett clip på överkroppen under några månader.

– Vi är inte intresserade av att se hur en enskild individ beter sig. Vi tittar på en hel grupp av människor, till exempel de som bor i en viss region eller är i en viss ålder, förklarar Håkan Nilsson.

Genom att kunna studera aktivitetsnivån på det här sättet går det att veta bättre vilka åtgärder som kan vara aktuella att rekommendera, det menar Håkan.

– Vi blir allt äldre. Ju längre vi kan få vara friska desto högre livskvalitet får vi förstås. Dessutom kommer vårdapparaten att behöva en avlastning framöver.

Klarar vården behoven?
67-åriga Lotta Råssjö bor utanför Hallsberg och medverkade under våren i förstudien till den stora undersökningen som just har inletts.

– Vi är rätt många 40-talister, och det är klart att man undrar hur livet som pensionär i framtiden kommer att bli. Kommer jag få vara frisk? Om inte, kommer vården kunna klara behoven? När jag fick höra talas om möjligheten att använda teknik i hälsofrämjande i syfte blev jag nyfiken, säger hon.

Lotta hade före studien uppfattningen att hon levde rätt aktivt, och fick det till viss del bekräftat av mätningarna.

– Men det varierade också mycket från dag till dag… Så nu tänker jag mer på att se till att ta tillvara stunder även under de ”passiva” dagarna för att röra på mig. Jag var nyligen på en bussresa, och när det var rökpaus passade jag i stället på att ta en kort promenad vid bussen.

Not:
Telia HomeCare för bättre vård i hemmet
Aktivitetsstudien görs på plattformen för Telia HomeCare. En plattform som skapar ett personligt konto med möjlighet att koppla på massor av olika sensorer för vård och omsorg på distans. Resultatet kan man lätt dela med sig av.
Här kan du läsa mer om HomeCare>>

[1] Källa: http://www.av.se/teman/datorarbete/risker/stillasittande/

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton