Så löser du semesterpusslet

Publicerad: 2015-06-12 09:22 | Taggar: Disruptive Technology

De flesta småföretagare tar inte ut fyra veckors sommarsemester och många småjobbar lite oavsett veckodag. Men med lite planering kan du hitta balansen mellan jobb och semester.

Ibland blir frågan nästan filosofisk: När du sitter i en solstol i badbyxor och läser några jobbmail i mobilen – jobbar du då eller är du ledig?

Det är i den otydligheten som problemet ligger, det är när du befinner dig i ett mellanläge där du inte jobbar effektivt men inte heller är ledig. En undersökning från Företagarförbundet från 2014 visar att knappt var tredje egenföretagare tar ut fyra veckors sammanhängande semester under sommaren. Bara 15 procent stänger ner helt under semestern och åtta av tio tänker på sitt företag dagligen.

Hitta balansen
Niklas Lindberg driver företaget Kompetensakademin, som hjälpt tusentals människor att bli effektivare på jobbet och därigenom hitta en bättre balans i livet. Han säger att det inte är något självändamål att alla människor måste ha fem veckors ledighet där de absolut inte gör något alls, men problem kan uppstå när människor tycker att de måste jobba av ekonomiska skäl fastän de egentligen inte vill.

– För många egenföretagare fungerar det bra att planera in ett par tydliga block under sommarsemestern när de jobbar. Det stör oftast mer att inte ta de där tre samtalen som du vet att du borde än att bestämma några timmar när du ska jobba och då riva av det du måste göra, säger Niklas Lindberg.

Planering är nyckeln
Jobb under semestern ska inte ske på infall och lite när som helst, det ska planeras in. Ofta är det omgivningen som upplever det som problematiskt om någon i familjen hela tiden smyger iväg och försvinner in i jobbvärlden utan förvarning.

– Bestäm i förväg att du har tre halvdagar – eller vad du nu behöver – som du ägnar åt jobb. Och gå då iväg och jobba så att de andra kan få fortsätta sin semester.

Vidare tycker Niklas Lindberg att det hjälper att koppla av om man vet att kunderna informeras om att man är ledig. Detta ordnas enkelt genom ett uppdaterat meddelande i mobilens röstbrevlåda och ett autosvar på mailen som berättar när man är ledig.

– Förbered även dina kunder, redan innan sommaren, på att du ska ha semester och när du är tillbaka, och informera även om vad du hinner med innan semestern. Det samtalet kan du till och med använda som en försäljningsgrej - ring runt till dina kontakter, berätta att du är ledig och önska glad sommar, avslutar Niklas.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton