John Nosta: Digitaliserad hälsovård förlänger våra liv

Publicerad: 2015-06-16 08:54 | Kategorier:

Tillgången till big data har öppnat unika möjligheter att kartlägga och förutse sjukdomar. Digitaliserad hälsovård är nyckeln till att vi kommer att leva betydligt längre än idag, menar en av världens främsta experter på digitaliserad hälsovård, amerikanen John Nosta. Men det är inte helt problemfritt; såväl tröghet i systemen som komplicerade integritetsfrågor bromsar utvecklingen.

En titt i badrumsspegeln kan innebära att hjärtats aktivitet läses av, tandborsten söker efter de bakterier som kan vara tecken på allvarlig sjukdom, sensorn i mattan märker om du har ramlat och larmar ambulans eller hemtjänst. Och sensorerna i toaletten kommer dagligen att analysera livsviktig information i det som vi idag bara spolar bort.

John Nosta målar i en intervju i Dagens Samhälle övertygande upp sin vision av en tillvaro där vi använder ny teknik för att samla in uppgifter om vårt hälsotillstånd och där sjukdomar upptäcks i ett väldigt tidigt skede. Och som framtidsspanande kommunikationsexpert är hans påståenden synnerligen välgrundade. Han förklarar vidare:

- För fem, sex år sedan såg jag att det började hända mycket som är intressant inom digital hälsa. Och jag insåg att det på ett dramatiskt sätt skulle kunna ändra vårt sätt att bedriva vård.

Ökar livslängden
Enligt John Nosta öppnar digitaliseringen ett tredje fönster mot människan och världen. Det första fönstret var teleskopet, som gav helt ny kunskap om universum. Det andra fönstret var mikroskopet, som låter oss se in i små celler. Och nu kommer ”big data”; möjligheten att snabbt samla in och analysera extremt stora mängder information.
Men vill vi verkligen ha så mycket information?

- Ja, jag tror att vi vill känna till sådant som har betydelse för vår hälsa, så länge det finns något vi kan göra, säger John Nosta.

Han tror att teknik och livsmönster kommer att förändras lika mycket det närmaste decenniet som de gjort de senaste hundra åren. Och han sammanfattar betydelsen av digitaliserad hälsovård i ett enda ord: livslängd.

När enskilda individer får helt nya möjligheter att fånga upp och samla in uppgifter om sitt eget hälsotillstånd kan de se mönster och visa upp oroande förändringar för sjukvårdspersonal. Kan livshotande sjukdomar dessutom upptäckas och botas på ett mycket tidigt stadium kommer vi enligt John Nosta att leva avsevärt längre.

- Den första person som kommer att bli 150 år är redan född. Men det är viktigt att komma ihåg att det är det friska och produktiva livet som blir längre. Vi kommer att kunna bromsa åldrandet.

Vår syn på integritet förändras
I sin egen samling har han några prylar som få ännu äger eller ens har sett. Ett par Google-glasögon med en dator i glasögonbågen, som ambulanspersonal till exempel skulle kunna använda för att filma personer på en olycksplats så att en läkare långt därifrån kan se filmen och ge goda råd. En blodtrycksmätare i samma storlek som ett ägg, som vem som helst kan använda och koppla till en app i sin telefon. Och Googles cardboard-glasögon, en liten pappkartong med konvexa linser som sätts ihop med en smart telefon och gör det möjligt att i alla dimensioner uppleva en virtuell verklighet, som att åka berg- och dalbana eller vara med på någons bröllop, utan att lämna det egna hemmet.

Att många värjer sig inför all denna övervakning är John Nosta fullt medveten om.

- Visst finns det risker, men vår syn på integritet förändras hela tiden. Det största intrånget i våra privatliv står ju satelliterna för. Det finns kameror över oss som ser varje steg vi tar. Men det oroar vi oss sällan för.

Ovilja och oförmåga kan bromsa
Människors ovilja och oförmåga att ändra sig och ta till sig nyheter, liksom sjukvårdssystemens inneboende tröghet, är det som John Nosta tror kommer att kunna bromsa den utveckling han beskriver. Men verklig förändring kräver också att ny teknik löser verkliga och viktiga problem. Till en rimlig kostnad.

Maktbalansen mellan patienter och vårdpersonal har redan förändrats, eftersom det via nätet går att konsultera doktor Google eller få information och tips från andra patienter med samma sjukdom. Och när vi själva samlar uppgifter om vårt hälsotillstånd och delar med oss av det till vårdpersonalen tror John Nosta att patienter och läkare blir kompanjoner i en gemensam strävan efter bättre hälsa.

- Kontroll ersätts av samarbete. Läkare måste också samarbeta med tekniken. Superdatorn IBM Watson kan ju läsa och analysera tre miljoner sidor medicinsk text och journaler på ett par sekunder.
Frågan är om man om 100 år kommer att tala om 2015 som den tidpunkt då den här utvecklingen inleddes?

- Absolut. Och jag hoppas att jag själv är en av dem som då pratar om det.

JOHN NOSTA
Driver konsultfirman Nostalab. Är rådgivare åt ett dussin företag, från världsledande Google och Nestlé, till små nystartade bolag som vill marknadsföra en innovation inom digitaliserad hälsovård.

MISSA INTE!
John Nosta talade om digitaliserad hälsovård på Dagens Samhälles och Telias seminarium i Almedalen den 30 juni. Läs mer och se hela det inspelade seminariet på  www.telia.se/almedalen, eller se John Nostas anförande i koncentrat nedan:

 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton