Hur påverkar Internet of Things din verksamhet?

Publicerad: 2015-02-13 15:29 | Taggar: Sakernas internet Kategorier:

Intresset för Internet of Things är rekordstort. M2M-experten Magnus Melander förklarar att det är en fråga om överlevnad.

Varje år presenterar analyshuset Gartner sin Hype Cycle, där de bedömer mognadsgraden för nya tekniker. Big data och Gamification har toppat kurvan de senaste åren men har nu lämnat plats för Internet of Things (IoT).

Magnus Melander är initiativtagare till Swedish M2M Service Enabler alliance entreprenör och oberoende konsult inom IoT. Han förklarar intresset genom att dra en parallell till internet:

- Företagen som såg möjligheterna med internet och hade rätt timing blev rikligt belönade. Och samma sak gäller nu, vinnarna är de som förstår hur sakernas internet kan användas för att utveckla verksamheten och skapa nya affärer.

Företag kopplar upp sina processer
Vad som händer är att alla möjliga sorters saker håller på att kopplas upp till internet. Det gör att företag kan få in värdefull information i sina system och affärsprocesser, ofta i realtid, och fatta snabbare och bättre beslut.

- Ett transportbolag kan till exempel enkelt ta reda på var ett paket har varit, vilken temperatur, lufttryck, och vibrationer det utsatts för, eller om någon har öppnat lådan.

- Det finns dock inget egenvärde i att samla data. Magin uppstår när läkemedelsföretaget som gjort beställningen enkelt ser att varorna är okej, utan att kontrollera dem manuellt.

Internet of things heliga graal
För att se nyttan med hajpade tekniker brukar Magnus ställa sig frågan: Vad betyder tekniken för en bagare i Milano?

- Värdet skapas när bagaren kan räkna ut exakt när hans bröd har jäst klart, eller när han i förväg vet att ugnen måste repareras så att han kan fixa det i lugn och ro utan driftstopp eller övertidsarbete.

Att byta ut reservdelar är en tillämpning som många verksamheter kan spara pengar på, tror Magnus. När något går sönder kostar det ofta tio gånger mer för att det kommer som en otrevlig överraskning.

- Det är företaget som försett bagaren med ugnen som måste utveckla sin affär och ge honom denna service för att förbli konkurrenskraftigt. Eller kanske rent utav erbjuda ugnen som en tjänst där bagaren betalar för nyttjandet och kan byta modell när den gamla blir för liten.

Magnus hävdar att just detta är IoT:s heliga graal: att tillverkaren äger utrustningen och tar betalt för en service. Därmed får tillverkaren incitament att göra produkten så miljövänlig och kostnadseffektiv som möjligt samtidigt som alla i värdekedjan får en mer förutsägbar ekonomi. Dessutom tar vi bättre hand om vårt jordklots begränsade resurser.

Magnus tre tips till företag vill dra nytta av IoT

  1. Sätt igång och prova! Välj ett problem, samla in data och gör prototyper så att alla berörda börjar se möjligheterna och riskerna.
     
  2. Jobba agilt. Idag finns verktyg för IoT-appar som gör det enkelt att göra prototyper för alla sorters uppkopplade saker. När det är skarpt läge kan man ta in extern hjälp för att utveckla produkten.
     
  3. Tänk strategiskt. Information är guldet inom IoT och alla beslut om hur man hanterar informationen är oerhört viktiga, inte minst ur ett säkerhets- och integritetsperspektiv.

 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton