Hälften av jobben på väg att automatiseras

Publicerad: 2015-02-13 15:27 | Kategorier:

Stiftelsen för strategisk forskning konstaterar att drygt hälften av alla jobb i Sverige kan automatiseras inom 20 år. Nu är det hög tid att vi förbereder oss för framtidens digitala samhälle.

Kassapersonal, försäljare och maskinoperatörer tillhör jobben som kan automatiseras först när samhället går mot en ökad digitalisering, skriver SSF i en rapport från 2014*. Men även kvalificerade tjänstemannayrken kommer snart att kunna ersättas av dator- och robotsystem.

Utvecklingen bedöms påverka mer än vartannat jobb, ändå pratas det förvånansvärt lite om saken, menar Anders Wijkman, ordförande för tankesmedjan Romklubben samt för arbetet med de svenska klimatmålen, som under 2014 skrev en rad debattinlägg i frågan: DN, SVD, GP.

Debatt med it-ministern
Dåvarande it-minister Anna-Karin Hatt svarade Anders Wijkman i SVD (10/9), att ny teknik också tenderar att skapa nya arbetstillfällen:

- För bara några år sedan fanns knappt ordet “apputvecklare” i vårt ordförråd, men i dag är det ett yrke som växer väldigt snabbt i Sverige.

Anders Wijkman svarade att det nog kommer krävas fler nya yrkeskategorier än apputvecklare för att kompensera för alla de jobb inom handel, bank, försäkring, logistik med mera som håller på att förändras.

- Med den nya tekniken kan vi inte bara göra saker effektivare utan på helt nya sätt, varför vi måste vara beredda att omdefiniera både synen på arbete och på hur försörjningen ska gå till, säger Anders Wijkman.

En positiv utveckling för samhället
Digitaliseringen kommer att påverka hela samhället, jobben är bara ett exempel. Därför är det viktigt att ämnet lyfts högt på agendan. Även om utvecklingen kan låta oroväckande är Anders Wijkmans tonläge klart optimistiskt.

- Teknikskiftet är naturligtvis i grunden mycket positivt. Många nya tjänster växer fram, och vi kan skapa värden till lägre insats av både energi, råvaror och mänsklig arbetskraft. Många monotona arbetstillfällen rationaliseras bort och arbetstiden kan successivt kortas.

* Länk till rapporten finner ni här.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton