Smart armband underlättar på charter

Publicerad: 2015-12-14 08:04 | Taggar: Kategorier:

Glöm avkopplad semester, nu ska du vara uppkopplad – åtminstone om TUI får bestämma. De har nämligen, som första reseföretag i världen, tagit fram ett smart armband som är tänkt att underlätta för resenärerna på charterresan. Allt från rumsnyckel till betalning och luftkonditionering ska kunna styras med hjälp av TUI Smartband.

Uppkopplade produkter man kan bära på kroppen, så kallade wearables, har på senare år hittat in i våra liv. Allt fler användningsområden för dessa dyker upp, och nu har även TUI utvecklat ett uppkopplat armband för sina resenärer.

– Vi ville testa hur wearables kan användas för att förbättra och underlätta semestern. Tack vare att vi är en del av resekoncernen TUI finns det utrymme att på ett bra sätt genomföra denna typ av innovationsprojekt, vilket såklart är spännande och en stor fördel, säger Elin Sjöberg, digital produktägare på TUI Nordic/Fritidsresegruppen.

Två tekniker kombineras
Det var strax innan sommaren 2015 som man satte igång och testade olika lösningar för att hitta en optimal utformning av armbanden och dess teknik.

– Fokus har hela tiden legat på att hitta en teknik som fungerar för betalning och som nyckel, men som också hanterar miljöaspekten eftersom vi är en miljöcertifierad researrangör, säger Elin Sjöberg.

Lösningen blev en kombination av de två teknikerna BLE och RFID. Bluetooth Low Energy (BLE) känner av aktivitet och avståndet till rummet, och därigenom kan man reglera energiförbrukningen så att den går ner i sparläge när gästen inte befinner sig på rummet. RFID-taggar i sin tur möjliggör att armbandet kan användas för betalning och som nyckel.

– Det förenklar oerhört för hotellgästerna eftersom de slipper bära runt på nycklar och plånbok. Genom att koppla armbandet till Fritidsresors egen app ”Min semester” kan man också hålla koll på inköpen för hela familjen.

Kopplas till app
TUI Smartband är vattentätt för att gästerna ska kunna bära det på sig hela tiden. Kapseln som innehåller RFID taggen och BLE sensorn kan också plockas loss och sättas fast på ett nytt armband, och på så sätt återanvänds tekniken.

– Återanvändning har helt klart varit ett mål eftersom vi har stort fokus på miljö och hållbarhet. Armbandet går att ta av och på igen och vi jobbade redan från början med att utforma armbandet så att tekniken ska kunna återanvändas för flera gäster.

Testades i Turkiet
Det digitala armbandet har under sommaren 2015 pilottestats på ett av TUI Nordics Blue Village Family Life-hotell i Turkiet, där hälften av hotellgästerna fick bära TUI Smartband.

– Att testet skulle göras för den nordiska marknaden var ett självklart val eftersom många av våra nordiska kunder både är nyfikna och i framkant när det kommer till teknik.

Elin Sjöberg är noga med att betona att det än så länge handlar om ett pilotprojekt.

– Även om vi fått mycket positiv feedback så måste vi nu utvärdera projektet och därför har vi ännu inte tagit beslut om nästa steg eller hur många och vilka hotell som det här kan komma att implementeras på i framtiden, säger hon och tillägger:

– Att jobba med ny teknik innebär att man behöver tänka framåt, så det är en del av utvärderingen och planeringen av nästa steg att också tänka in hur detta kan vidareutvecklas.

Här kan du läsa mer om armbandet.

Foto: Elin Sjöberg

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton