Handfasta tips för nyföretagare

Publicerad: 2015-12-10 10:31 | Kategorier:

Momsredovisning, periodiseringsfonder och NE-bilaga. Som nybliven småföretagare finns det en hel del saker att tänka på – och en och annan fallgrop att undvika.

Som nybliven småföretagare är det mycket att tänka på och det kan vara bra att ta hjälp för att veta i vilken ände man ska börja. Skatteverket och Nyföretagarcentrum är två ställen som kan ge handfasta råd och tips på hur man bäst går tillväga för att lyckas och undvika de allra vanligaste fallgroparna.

Skattar i förväg
Som privatperson är man van att skatt och arbetsgivaravgifter redan dragits från lönen när man får in den på kontot. Men som enskild näringsidkare ansvarar man själv för att skattepengarna löpande kommer in till Skatteverket.

– Du anger i förväg hur mycket du tror att du kommer att tjäna under året, och utifrån detta beräknas en preliminär skatt. Den betalar du sedan in på ditt skattekonto varje månad. För att du inte ska betala in för mycket eller för lite skatt är det viktigt att du justerar ditt beräknade överskott om intäkterna eller utgifterna förändras, säger Bo Almqvist, rådgivare vid Nyföretagarcentrum Rinkeby-Kista i Stockholm.

Man ska också komma ihåg att momsdeklarera med det intervall man valt – vilket kan vara varje månad, en gång i kvartalet eller en gång om året. Viktigt att komma ihåg är också att man ska deklarera moms och arbetsgivaravgifter en gång i månaden om man har anställda, detta infaller vanligast den 12:e.

Extra deklarationsbilaga att fylla i
Deklaration är ett ord som väcker blandade känslor och här finns flera saker man inte bör missa.

– Som enskild näringsidkare deklarerar man senast på samma dag som löntagarna, normalt 2 maj, säger Bo Almqvist.

Han berättar att en skillnad som egenföretagare är att man fyller i en NE-bilaga (inkomst av näringsverksamhet enskilda näringsidkare) och överför resultatet till inkomstdeklarationen.

– Om man inte har gjort sin bokföring ordentligt så riskerar man att underlaget för deklarationen är bristfälligt, fortsätter Bo Almqvist.

Avdrag att göra
Det finns en hel del avdragsmöjligheter som man beaktar när man deklarerar sin inkomst, till exempel om man har använt sin bostad som arbetsplats i stor omfattning.

– Alla utgifter som är nödvändiga för intäkternas förvärvande är avdragsgilla endera direkt eller annars genom avskrivning över flera år, säger Bo Almqvist, och förtydligar:

– Regeln är att utgifterna ska vara nödvändiga för verksamheten, ingen annan utgift är avdragsgill.

Skjuta på skatten med periodiseringsfonder
Ett begrepp inte alla känner till är periodiseringsfonder. För enskilda näringsidkare ger dessa möjlighet att skjuta upp beskattning av upp till 30 procent av vinsten maximalt sex år framåt.

På så sätt kan man tillfälligt få loss mer pengar att exempelvis köpa kostsamma inventarier för. De kan också vara ett bra val om man tjänat mycket ett år och vet med sig att man kommer att tjäna betydligt mindre kommande år, eftersom man då får ner skattesatsen.

Nackdelen med detta är att man i praktiken har en skatteskuld som förr eller senare måste betalas, och lägger man ner företaget måste man omedelbart skatta på periodiseringsfonden.

LÄS MER
Går du i tankar att starta upp ditt eget företag men har ännu inte tagit steget? Här nedan besvarar Bo Almqvist de vanligaste frågorna:

1. Hur tydlig måste man vara i sin beskrivning av verksamhet?
– Man ska beskriva sin verksamhet och helst ange en, eller flera, SNI-koder. (SNI står för Svensk Näringsgrensindelning och är primärt en aktivitetsindelning som företag klassificeras efter den aktivitet som bedrivs.)

2. Vilket är det vanligaste nybörjarmisstaget vid start av eget företag?
– Det är att man inte helt har satt sig in i kraven för korrekt bokföring.

3. Tre saker man inte får missa som egenföretagare?
– Årsbokslut, momsredovisning och deklaration.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton