Fria arbetstider ökar motivationen

Publicerad: 2015-12-18 12:52 | Kategorier:

Att införa fria arbetstider kan öka både motivationen och effektiviteten hos de anställda. Företaget Invise har haft fria arbetstider i över två år.

När och var löser du helst dina allra mest krävande arbetsuppgifter? Det var en fråga som det amerikanska företaget 37-signals frågade personer under flera års tid. Ofta återkommande svar var ”tidigt på morgonen” eller ”sent på eftermiddagen/kvällen”. Gärna i lugn och ro och inte sällan utanför kontoret.

– Jag har själv alltid jobbat som allra bäst mellan klockan 17 och 20 på kvällen. Då är jag mer kreativ och hamnar oftare i ”flow” vilket gör mig mer effektiv. Och när jag läste om 37-signals undersökningar drog jag den logiska slutsatsen att om vi skulle införa fria arbetstider så skulle våra anställda göra ett bättre jobb för företaget, säger Fredrik Fernström, en av grundarna till inbound marketing-företaget Invise.

40 fria timmar i veckan
Efter en lyckad testperiod på tremånader har Invise nu haft fria arbetstider för sina anställda i drygt två års tid. Med fria arbetstider menas att de själva får välja mellan vilka tider, och till viss del även varifrån, de vill jobba. Däremot har de behållit 40-timmarsveckan och ser helst att folk kommer in till kontoret.

– Man får jobba hemifrån, men om det är någon som alltid vill sitta hemma och jobba tolkar vi det som att det är något fel på arbetsplatsen och då måste vi utreda det. Vi vill att folk ska tycka det är roligt att jobba på kontoret och vi strävar efter att skapa en bra arbetsmiljö där man kan vara produktiv.

Bättre än flextid
Omställningen har varit lyckad och de anställda var positiva redan från början. Även om de flesta fortfarande jobbar den största delen av sin arbetstid på kontoret så upplever de mindre stress, en ökad frihet och de växer med ansvaret.

– Till skillnad från flextid signalerar fri arbetstid att vi verkligen har förtroende för våra anställda. Vi litar på att de jobbar sina 40 timmar i veckan, varken mer eller mindre. Vi uppmanar dem att hålla koll på sina timmar så att de har en bra balans i veckan. En timmes flex är ”sjysst” medan helt fritt är ”wow”!

Struktur ändå viktigt
Fredrik själv är ett bra exempel på hur de fria arbetstiderna på Invise kan utnyttjas. Han vet att han är mest kreativ på kvällen, därför tränar han ofta på morgonen för att få en bra start på dagen. Sedan kommer han in till kontoret och löser mer administrativa uppgifter före och efter lunch. De mer krävande kreativa uppgifterna sparar han till slutet av dagen då han jobbar som bäst.
– Trots att man har fria arbetstider tror jag att det är viktigt med en struktur, vi vill helst inte att man kommer in klockan 8 ena dagen och 13 dagen efter. Jag tror att man behöver rutiner, men vi vill inte att våra anställda ska jäkta och stressa bara för att passa någon tid som egentligen är ganska oväsentlig. Vi vill att de ska kunna anpassa jobbdagen efter hur deras livssituation ser ut i övrigt, med träning och barnhämtning med mera, säger Fredrik.

Förespråkar testperiod
Han rekommenderar företag som är intresserade att testa fria arbetstider börja med en testperiod på tre månader.

–Det är jätteenkelt att bara sätta igång, och om det inte funkar är det bara att gå tillbaka till de vanliga rutinerna. Sedan tror jag också att det är bra att behålla 40-timmarsveckan som ram, den behöver inte följas helt maniskt men med en tidsgräns blir det rättvist för alla och man slipper risken att folk tittar snett någon som gå hem tidigt en dag.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få det senaste om trender, teknik och digitalt i din inbox.

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton